Пътуване из призрачните градове
Пътуване из призрачните градове / снимки: sxc.hu

Призрачните градове са селища без постоянно население, които са били изоставени, най-често защото източникът на приходи за населението е изчезнал, имало е природно бедствие или ядрена авария/атака. Най-много призрачни градове има в западните части на САЩ, където извънградските райони са изгубили 1/3 от жителите си от 1920 година насам.

Сентралия, Пенсилвания

Сентралия е квартал и призрачен град в щата Пенсилвания в САЩ. Населението на Сентралия се е стопило от 1000 жители през 1981 година, до 12 през 2005-а, 9 през 2007-а и 10 през 2010 година. Това се случило в резултат на пожар в мина, избухнал през 1962 година и неизгасен до днес.

През 1992 година всички сгради в квартала са били изоставени, а пощенският код на Сентралия е бил отменен през 2002 година. Въпреки всичко няколко души продължават да живеят там, а общината е една от най-слабо населените в щата Пенсилвания.

След пожара Дейвид Декок през 1986 година казва, че мината е свят, в който никое живо същество не може да оцелее, по-горещо от планетата Меркурий, с атмосфера по-отровна от тази на Сатурн.

Така и не са били открити сигурни доказателства какво е причинило пожара под улиците на Сентралия. Според някои теории пожарът бил резултат от неправилно изгаряне на отпадъци, според други е избухнал много преди изгарянето на отпадъци. Пожарът обаче продължил да гори под земята и да се разпространява.

Пожарът и ден днешен не е изгасен.

Боди, Калифорния

Боди се намира в САЩ, щата Калифорния, близо до границата с Невада. Като редица други призрачни градове и Боди в началото е бил малко миньорско селище, което обаче бързо се разраства (благодарение на откритото злато в мината) и през 1880 година населението му достига 10 000 жители.

Когато обаче ресурсите започват да намаляват, градът започва да запада, а през 1932 година пожар изпепелява по-голямата част от индустриалните сгради.

В момента Боди е напълно изоставен, но повечето къщи са напълно обзаведени (собствениците им дори не си прибрали имуществото, когато напуснали града), улиците и сградите пък изглеждат така сякаш до вчера там са живели хиляди хора.

Пътуване из призрачните градове
netinfo

Кадикчан, Русия

Кадикчан в Русия е построен от затворници по време на Втората световна война. По-късно там били заселени работници от близката мина за въглища, която била дълбока около 400 метра. През 1996 година шестима от работниците умират след експлозия в мината. Впоследствие тя бива затворена, а 12 000 жители са евакуирани. Кадикчан остава празен и пуст.

Перз 2010 година броят на жителите на Кадикчан е 0.

Припят, Украйна

Припят е градът, намиращ се най-близо до избухналия реактор в Чернобил. Градът е построен в началото на 70-те години на миналия век, като в него са живели около 50 000 души. След аварията в Чернобилската електроцентрала градът е евакуиран.

Днес Припят представлява истинска апокалиптична картина - с напълно изоставени жилищни блокове, плувни басейни и болници. Навсякъде всичко е непокътнато - играчки, дрехи, вестници, техника.

Припят и районът около него ще бъдат напълно негодни за живеене още няколко века. Стотици години ще са необходими за разпадането на опасните радиоактивни елементи.

Днес мнозина искат да посетят Припят като туристи, но в града е изключително трудно да се влезе. Мястото е добре охранявано и са необходими документи, за да влезете, а когато влезете, сте съпровождани от охранител, който внимава да не вземете нещо от опасната зона. Вратите на всички сгради са отворени за безопасността на посетителите.

Остров Хашима, Япония

Хашима е само един от хилядите необитаеми острови в Япония, но пък е един от най-забележителните. Островът е бил обитаван от 1887 до 1974 година, като в този период там е имало процъфтяваща мина за въглища. През 70 години на миналия век обаче има срив на пазара за въглища и собственикът на мината Мицубиши решава да я затвори през 1974 година.

Скоро жителите напускат острова. През 2009 година островът за първи път е отворен за посещения, като в момента се реновира, за да се осигури безопасността на туристите.

Сан Жи, Тайван

Сан жи се намира в Тайван. Създаден е през 80-те години на миналия век от компания, която започнала строежа на супермодерен град за богатите от намиращата се наблизо столица Тайпе. В процеса на строителството обаче няколко от работниците умират, като слуховете гласят, че почти всеки ден е имало жертви.

Макар луксозният комплекс все пак да бил завършен, суеверните тайванци отказали да купуват жилища там, а местните легенди разказват, че призраците на загиналите работници още обикалят улиците на комплекса.

Пътуване из призрачните градове
netinfo