Продължителността на живота в Дания зависи от местожителството
Продължителността на живота в Дания зависи от местожителството / netinfo

В Дания средната продължителност на живота зависи пряко от района, в който живее населението. До този извод е стигнал професорът от катедрата по здравеопазване към Копенхагенския университет Фин Дидрихсен, пише БГНЕС.

Според професора жителите на работническия квартал Неребро на датската столица живеят средно не повече от 71 години. А само на 30 км от този квартал, където се намира най-богатият район на Копенхаген, продължителността на живота достига 81 години.

Според Дидрихсен правителството отделя малко внимание на проблемите на здравеопазването. Много датчани с ниски доходи и образование, както и имигрантите, живеят нездравословно, защото некачествените храни и наркотиците са се превърнали във визитна картичка на бедните квартали.

Освен това Дания е далеч след страни като Швеция и Норвегия в борбата за ограничаване на вредните навици, смята професорът. Така например цигарите и тютюневите изделия в Дания все още се продават на относително ниски цени, правителството е намалило и данъка върху продажбата на алкохол.

Ограниченията за употребата на алкохол от шофьори, които бяха приети наскоро от датската полиция, са били въведени в Норвегия още през 30-години на миналия век, припомни Дидрихсен. Той констатира, че е налице неспособността на властите да съдействат за подобряване на здравето на нацията, особено на неблагополучните слоеве.