Приятелите могат да ни заразят със затлъстяване
Приятелите могат да ни заразят със затлъстяване / netinfo
Теглото на хората, които ви обкръжават, ви влияе подсъзнателно. Ето защо пълните хора могат да станат причина за натрупването на излишни килограми у техните приятели, твърдят учени, цитирани от Би Би Си и БГНЕС.

Международна група изследователи от университета в английския град Уоруик определи това явление като "имитационно затлъстяване". Резултатите от изследването си те представиха на конференция по икономика в Кембридж, американския щат Масачузетс. В изследването са проучени данни, получени от 27 000 души от различни европейски държави. Изследователите смятат, че оценката на външността, въз основана която се взема решението дали даден човек да бъде нает на работа или дали е привлекателен, се определя от онази норма или избор, която формират обкръжаващите. Така ако вие сте обкръжен от пълни хора, и вие можете да бъдете пълни.

Участникът в проекта и професор от университета в Уоруик Андрю Осуълд посочва, че учените не са успели да изяснят причините за появата на затлъстяването. "Сега хората поемат повече калории, но това не ни казва защо те са започнали да се хранят по-обилно", посочва професор Осуълд. Според него "много изследвания на затлъстяването, които насочват към липсата на движение, наследствените фактори или заведенията за бързо хранене са пропуснали най-важното".

"Увеличаването на случаите на затлъстяване трябва да бъдат разглеждани като социологичен, а не като физиологичен феномен. Човек се сравнява с останалите. Освен това представите за нормите в това отношение се промениха и ще продължават да се променят", посочва Осуълд.