Принц Хари и херцогиня Меган
Принц Хари и херцогиня Меган / Guliver/Getty Images
Хари и Меган писаха на читалището в с. Баничан
98257
Хари и Меган писаха на читалището в с. Баничан
  • Хари и Меган писаха на читалището в с. Баничан
Писмо от принц Хари и съпругата му Меган Маркъл получи читалището в гоцеделчевското село Баничан. Благодарственият адрес е заради даровете, които изпратили местните самодейци за сватбения ден на младоженците.
Пазителите на българската традиция от Баничан изпратиха на младоженците ръчно изплетени вълнени чорапи, изработени в характерен баничански стил. Идеята им хрумнала съвсем случайно, каза за Дарик читалищният секретар Румяна Джибова.

Приказната сватба на принц Хари и Меган (СНИМКИ)
 
"Когато започна да се говори за прословутата кралска сватба, ни се обадиха журналисти да попитат дали не готвим подарък за кралското семейство и конкретно от прочутите баничански чорапи. Това ни амбицира и решихме, че един такъв традиционен български подарък ще бъде подходящ. В българския фолклор чорапите са символ на топлина и на домашното огнище. Чорапи задължително се подаряват в трите най-важни моменти от живота на човека. Първият е раждането на детето. Бабата, която е израждала бебето, го е обувала с чорапки, за да го подготви за житейския му път. Вторият момент е на сватбата - в даровете задължително трябва да има чорапи. И третият път - когато напускаме този свят. Вярвало се е, че на другия свят починалите могат да познаят половинката си по чорапите и да бъдат отново заедно", разказва Джибова.
 

с.Баничан, общ.Гоце Делчев, обл. Благоевград

Публикувахте от Търсачи на българската съкровищница в Четвъртък, 30 октомври 2014 г.
Принц Хари и Меган връщат нежелани подаръци за 7 милиона лири

Жените в Баничан изплели специално два чифта чорапи за кралските особи, като добавили връзки, усукани в цветовете на българското знаме. Отговор на са чакали, дори мислили, че може да им върнат обратно пратката. Затова изненадата им била голяма, когато получили писмо със символите и печатите на кралския двор.

Румяна Джибова не знае дали принц Хари и съпругата му Меган Маркъл ще носят нашенските чорапи, но е сигурна, че баничанските плетива ги има във всички точки на света - Америка, Германия, Холандия, Русия, Зимбабве. Това са чорапи, поръчани за младоженци, и чорапи, които са изпратени на българи, живеещи далеч от родината.

Какво подари кралицата на Меган и Хари?

"Не всички жени в Баничан плетат такива чорапи, защото са трудни за изплитане, но удоволствието е невероятно, защото са в пет цвята и във всичките цветове нашите баби са вплели различни символи. Всеки цвят има своето значение -  зеленото е природата, синьото - морето и небето, бялото и червеното - са символи на живота, на новото", казва още Румяна Джибова.

Според нея писмото с благодарности от кралския двор е голямо признание за Баничан и за безценните усилия на местните жени за опазване на тукашните традиции. А благодарственото писмо е и от значение за страната ни, тъй като 2018 година е европейска година на културното ни наследство.

Американската актриса Меган Маркъл изненада мнозина, след като избра Клеър Уейт Келър, британската дизайнерка, работеща за френската модна къща Givenchy, да сътвори роклята ѝ за сватбената церемония. Меган бе ослепителна, а принц Хари не успя да сдържи сълзите си от вълнение. Роклята бе с ръкави, покриващи 3/4 от ръцете, и почти открити рамене, изчистен дизайн и 5-метров шлейф с копринен тюл, бродиран с цветя от държавите, членуващи в Общността на нациите. Всяко от растенията е типично за отделните 53 страни от организацията.
Guliver/Getty Images

И още:

10 кралски сватби, изневери и разводи от последните 100 години

Българските сватби, които обиколиха света (ВИДЕО)

Помни ли българинът старите обичаи?

На сватба в Рибново (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук