/ ThinkStock/Getty Images
По случай сватбата на принц Хари и американската му избраница Меган Маркъл, агенция Ройтерс предлага поглед към бракосъчетанията в британското кралско семейство през изминалия близо век:
 
Елизабет Боус-Лайън и крал Джордж Шести

Елизабет Боус-Лайън и крал Джордж Шести
Елизабет Боус-Лайън и крал Джордж Шести Gulliver/Getty Images

Бащата на настоящата кралица Елизабет Втора е херцог на Йорк и не се очаква да стане крал, когато на 26 април 1923 г. се жени за Елизабет Боус-Лайън, четвъртата дъщеря на лорд Гламс, по-късно граф на Стратмор и Кингхорн.

Най-красивите жени в кралските семейства (СНИМКИ)

 Запазени кадри от събитието показват завръщането на двойката в Бъкингамския дворец от церемонията в Уестминстърското абатство, приветствана от събралото се множество хора.
 
Джордж, наричан от семейството си с първото си име Албърт или Бърти, става крал през 1936 година, когато брат му Едуард Осми абдикира, за да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън.
 
Уолис Симпсън и крал Едуард Осми

Сватбеният ден на Уолис Симпсън и крал Едуард Осми
Сватбеният ден на Уолис Симпсън и крал Едуард Осми Gulliver/Getty Images

Едуард Осми шокира близките и поданиците си, когато на 11 декември 1936 година обявява, че се отказва от британския престол, за да сключи брак с американката Уолис Симпсън - светска особа, развеждала се два пъти.
 
След абдикацията Едуард става херцог на Уиндзор. Двойката минава под венчило на 3 юни 1937 г. в Шато дьо Конде, Франция.
 
89-годишната Уолис Симпсън умира в Париж през 1986 г. - 14 години след смъртта на Едуард.
 
Кралица Елизабет Втора и принц Филип, херцог на Единбург

Кралица Елизабет Втора и принц Филип
Кралица Елизабет Втора и принц Филип Gulliver/Getty Images

Годежът на Елизабет и Филип е оповестен през юли 1947 г. - четири месеца преди двойката да мине под венчило.
 
На 20 ноември 1947 г. - само две години след края на Втората световна война, Елизабет, тогава все още принцеса, се омъжва в Уестминстърското абатство в Лондон за елегантния морски офицер лейтенант Филип Маунтбатън - пето дете и единствен син на принц Андрей Гръцки. На бляскавата церемония присъстват държавници и кралски особи от цял свят.

Любовната история на кралица Елизабет Втора и принц Филип (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
За разлика от сватбата на внука ѝ принц Уилям и Кейт Мидълтън през 2011 г., гледана от близо 2 милиарда зрители по света, бракосъчетанието на Елизабет и Филип е предавано на живо по радиото и е проследено от около 200 милиона слушатели. 
 
Принцеса Маргарет и Антъни Армстронг-Джоунс

Принцеса Маргарет и Антъни Армстронг-Джоунс
Принцеса Маргарет и Антъни Армстронг-Джоунс Gulliver/Getty Images

През 1955 г. принцеса Маргарет, по-малката сестра на кралица Елизабет Втора, обявява, че отменя годежа си с разведения капитан Питър Таунсенд, избягвайки по този начин потенциална конституционна криза.

Принцесата в сянка: Маргарет - сестрата на Елизабет II (ВИДЕО)
 
Пет години по-късно - на 6 май 1960 г., принцеса Маргарет се омъжва за фотографа Антъни Армстронг-Джоунс. Двойката има две деца. Антъни, виден бохем преди брака, изпитва трудности с приспособяването към семейния живот.
 
Разводът им през 1978 г. - първата по рода си раздяла в кралското семейство от времето на Хенри Осми четири столетия по-рано, попада в центъра на общественото внимание.
 
Принцеса Ан и капитан Марк Филипс

Сватбеният ден на принцеса Ан и капитан Марк Филипс
Сватбеният ден на принцеса Ан и капитан Марк Филипс Gulliver/Getty Images

Принцеса Ан - второто от четирите деца и единствената дъщеря на кралица Елизабет Втора, се омъжва за Марк Филипс, олимпийски златен медалист по конен спорт, на 14 ноември 1973 г. в Уестминстърското абатство.

Правилата, които не подозирате, че включва британският кралски етикет (СНИМКИ)
 
Синът им Питър Филипс - първият внук на Нейно Величество, се ражда през 1977 г. През 1981 г. е родена дъщеря им Зара Филипс, която понастоящем е омъжена за бившия ръгбист Майк Тиндъл и носи фамилното му име.
 
Бракът на принцеса Ан и Марк Филипс е разтрогнат през 1992 г.  На 21 декември същата година Ан, която носи титлата Кралска принцеса, се омъжва за Тимъти Лорънс, бивш офицер от Кралските военноморски сили.
 
Даяна Спенсър и принц Чарлз

Даяна Спенсър и принц Чарлз
Даяна Спенсър и принц Чарлз Gulliver/Getty Images

Британският престолонаследник принц Чарлз, тогава 32-годишен, и 20-годишната лейди Даяна Спенсър - дъщеря на виконт Олторп, по-късно граф Спенсър, минават под венчило на 29 юли 1981 г. в катедралата "Сейнт Пол" в Лондон. Приказната им сватба е проследена по телевизията от около 700 милиона души по света.

Заради обичта си към Даяна британците не могат да простят на Чарлз

Даяна ражда първия син на двойката, принц Уилям, през юни 1982 г. През септември 1984 г. се ражда принц Хари.
 
Принц Чарлз и Даяна се разделят през 1992 г. Разводът им е финализиран през 1996 г. Година по-късно лейди Ди умира в автомобилна катастрофа в Париж. 
 
Сара Фъргюсън и принц Андрю

Сара Фъргюсън и принц Андрю
Сара Фъргюсън и принц Андрю Gulliver/Getty Images

Годежът на принц Андрю, втория син на кралица Елизабет Втора, със Сара Фъргюсън, е оповестен през март 1986 г. Четири месеца по-късно - на 23 юли, двойката минава под венчило в Уестминстърското абатство. Младоженците получават титлите херцог и херцогиня на Йорк.

Годежните пръстени на кралското семейство пазят истории, по-ценни от диаманти (ВИДЕО)
 
Двойката има две деца, принцесите Биатрис и Юджини.
 
Бракът им се разпада през 1992 г. след публикуването на "палави снимки" на херцогинята в обятията на друг мъж, тексасеца Джон Брайън.
 
Принц Андрю и херцогинята на Йорк Сара се развеждат през 1996 г.
 
Софи Рийс-Джоунс и принц Едуард

Принц Едуард и Софи Рийс-Джоунс
Принц Едуард и Софи Рийс-Джоунс Gulliver/Getty Images

Принц Едуард, най-малкият син на кралица Елизабет Втора, се жени за Софи Рийс-Джоунс през юни 1999 г. в храма "Сейнт Джордж" на замъка Уиндзор. Младоженците получават титлите граф и графиня на Уесекс.

Членовете на кралското семейство, за които никой не говори (ВИДЕО/СНИМКИ)
 
Едуард, единственият сред децата на Нейно Величество, който не се е развеждал, и съпругата му имат дъщеря и син - лейди Луиз и Джеймс, виконт Севърн.
 
Камила и принц Чарлз

Сватбеният ден на Камила и принц Чарлз
Сватбеният ден на Камила и принц Чарлз Gulliver/Getty Images

През февруари 2005 г. престолонаследникът принц Чарлз прави изненадващо съобщение, че ще се ожени за дългогодишната си любовница Камила Паркър Боулс, нарочена от много британци за "разрушителка" на брака му с принцеса Даяна.

Принц Чарлз и Камила - една любовна история с щастлив край (ВИДЕО)
 
Тъй като и двамата са разведени, Чарлз и Камила сключват брак на 9 април същата година в кметството Гилдхол, вместо на традиционната за кралски особи пищна църковна церемония.
 
Кралица Елизабет не присъства на гражданската церемония. Наблюдателите коментират, че Нейно Величество е пропуснала бракосъчетанието, тъй като според нея то е несъвместимо с ролята ѝ на глава на Англиканската църква, която тя приема твърде сериозно.
 
Кралица Елизабет Втора и съпругът ѝ принц Филип по-късно се присъединяват към останалите гости за последвалата гражданската церемония църковна служба в дворцовия параклис "Сейнт Джордж".
 
Кейт Мидълтън и принц Уилям

Сватбеният ден на Кейт Мидълтън и принц Уилям
Сватбеният ден на Кейт Мидълтън и принц Уилям Gulliver/Getty Images

Когато на 29 април 2011 г. се омъжва за принц Уилям в Уестминстърското абатство, Кейт Мидълтън става първата обикновена гражданка от над 350 години, минала под венчило с принц в толкова непосредствена близост до британския престол. 

Вижте сватбата на Уилям и Кейт в снимки в галерията тук
 
Меган Маркъл и принц Хари ще се венчаят на 19 май на церемония в храма "Сейнт Джордж" на замъка Уиндзор в присъствието на 600 гости.

Всички новини около сватбата на принц Хари и Меган Маркъл четете тук

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА