Маргарет е принцеса Даяна на своето време
Принцеса Маргарет, графиня Сноудън, е по-малката дъщеря на крал Джордж VI и единствена сестра на кралица Елизабет Втора. Родена е на 21 август през 1930 г.

Членовете на кралското семейство, за които никой не говори (ВИДЕО/СНИМКИ)

Маргарет прекарва голяма част от детството си в компанията на по-голямата си сестра и родителите. Както става в приказките с красивите принцеси, съдбата ѝ е драматична.

Маргарет
Gettyimages

У дома всички се гордеят с образцовото поведение на Елизабет, Марго обаче пленява с красота, весел нрав, чар.

Вижте кралица Елизабет Втора от бебе през 1926-а до днес (ВИДЕО)

Животът на Маргарет се променя драстично през 1936 година, когато чичо ѝ крал Едуард VIII, се отказва от короната, за да се ожени за разведената Уолис Симпсън. На престола се възкачва баща ѝ Джордж VI, а любимата ѝ голяма сестра изведнъж се оказва в положение на бъдещ монарх.

Подобно на сестра си, Маргарет няма формално образование. Двете принцеси са възпитавани и обучавани в Бъкингамския дворец. Въпреки това, след навършване на 18 години Маргарет започва да участва в обществения живот, заемайки роля на патрон на много благотворителни организации.

9 кралски бижута, чиито тайни са по-интересни от дворцовите интриги (СНИМКИ)

Народът обожава престолонаследницата Елизабет – перфектната английска дама. Хората обаче се влюбват в принцеса Маргарет, която им давала каквото искат – кралска особа с поведение и излъчване на кинозвезда.

Маргарет е по-екстровертната принцеса, обича партитата и да е център на вниманието. През тъжните години по време и след войната медиите с удоволствие разказват за по-малката принцеса. Тя се превръща в любимка на народа – принцеса Даяна на своето време.

Думите, които кралското семейство никога не изрича (ВИДЕО/СНИМКИ)

Всичко се променя когато Маргарет се влюбва в Питър Таусенд - адютант на баща ѝ. Питър е много по-възрастен от нея и при това все още женен мъж с две деца. След като Питър получава развод, двамата започват планове да се оженят.

Маргарет
Gettyimages

Междувременно обаче умира крал Джордж VI и на престола се възкачва Елизабет. Тя е посъветвана от Англиканската църква да не разрешава на сестра си да сключи брак с разведен мъж, чиято бивша съпруга е жива. В крайна сметка се правят промени в закона за кралските бракове и намесата на Кралицата стажа ненужна.

Ето защо Уилям и Кейт никога не се държат за ръце на публични места (ВИДЕО)

За да спази моралните изисквания, Елизабет казва на сестра си, че може да се ожени, но ще трябва да се откаже от титлите си и да напусне двореца. Маргарет и нейните деца няма да имат каквито и да е било права в кралското семейство и над короната. Не се знае дали причината за раздялата на Маргарет и Таунсенд е именно това, но е факт, че така обсъжданият им брак не се състои.

Няколко години по-късно принцесата се омъжва за известния фотограф Антъни Армстронг-Джоунс.Тяхната връзка протича под знака на отдадеността и скандала. Годежът им шокира целия свят, а злите езици говорят, че Маргарет решава да се омъжи за Джоунс, само защото бившият ѝ любим Таунсенд вече е сгоден за друга. От брака си с Антъни Армстронг-Джоунс Маргарет има две деца.


Правилата, които не подозирате, че включва британският кралски етикет (СНИМКИ)

Медиите следят социалния ѝ живот, в който участват обикновени хора - певци, актьори и писатели. Един ден на първа страница на таблоидите се появява снимка на Маргарет, която флиртува със 17 години по-младия Роди Луелин. По-късно тя признава, че с брака ѝ е свършено и през 1978 г., се развежда. Така Маргарет става първата дама в кралското семейство, чийто брак легално е приключил. 

Нейният любовен живот играе важна роля в модернизирането на любовта между кралските особи. Начинът, по който днес принц Хари държи любимата си Меган за ръка, никога нямаше да бъде възможен, ако не беше Маргарет.

Кралската сдържаност не може да спре влюбения принц Хари, който нежно държи ръката на любимата си в Торонто (СНИМКИ) 

След развода и няколко романтични афери с различни мъже британското общество вече никак не одобрява принцеса Маргарет

Здравето ѝ постепенно се влошава през последните две десетилетия от живота ѝ. Принцесата,която била страстен пушач, претърпява белодробна операция през 1985 г. През 1993-та се разболява от пневмония.

Принцеса Маргарет умира в болницата "Крал Едуард VII" на 9 февруари 2002 г.

Вижте още за кралското семейство:

Любовната история на кралица Елизабет Втора и принц Филип (СНИМКИ/ВИДЕО)

Принц Чарлз и Камила - една любовна история с щастлив край (ВИДЕО)

Как изглеждаше Кейт Мидълтън преди да се омъжи за принц Уилям? (ВИДЕО/СНИМКИ)

Кралица Елизабет шофира без книжка, пътува без паспорт, има два рождени дни и…

Три кралски особи, които ще ви накарат да се усмихнете (СНИМКИ)

Поглед в миналото: кралица Елизабет II от принцеса до 25-ата година на трона (СНИМКИ)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук