/ Gettyimages
Животът в замъците и резиденциите, обитавани от кралски особи, винаги е обвит в дворцови интриги и тайни. Често бижутата, носени от личности със синя кръв, крият своите интересни истории.

Един диамант в кралската корона например, може да е бил обект на дългогодишни спорове между две страни. Вижте 9 кралски бижута, чиито тайни са по-интересни дори и от дворцовите интриги:

Сапфирената брошка на кралица Виктория

Кралицата Виктория (1839-1876) е изключително привързана към сапфирите. Няколко дни преди сватбата й с принц Алберт, той й подарил красива сапфирена брошка, която й харесала толкова много, че се закичила с нея на тържеството.

Правилата, които не подозирате, че включва британският кралски етикет (СНИМКИ)

Според стара английска традиция, в деня на сватбата, булката трябва да се съобрази с четири неща – да носи нещо старо, нещо ново, нещо синьо и нещо взето назаем.
Така дарът на принц Алберт допълнил тоалетът на кралица Виктория. Освен това в британското кралско семейство се счита, че синьото символизира вярност и преданост към любимия човек.
Сега брошката принадлежи на кралица Елизабет II, която я носи на тържествени поводи. Друг любопитен факт около брошката – местна бижутерска къща вгражда във всяка брачна халка малък сапфир в знак на уважение към традицията „нещо синьо“.

Колието на Мария Антоанета

Тази изтънчена огърлица с диаманти е може би един от най-скандалните предмети на XVIII век. То се свързва с афера, която е считана за мистериозна измама във Франция, довела до кражбата на изключително скъпа диамантена огърлица, изработена от кралските бижутери.
Аферата дава начало на огромен скандал, тъй като разкритията по време на разследването замесват в измамата и френската кралица Мария-Антоанета, което срива репутацията ѝ сред френското общество.
За противниците на френската монархия аферата се оказва поредно доказателство за разточителството на френския кралски двор, и по-специално на кралицата, във времена, в които Франция е обзета остра финансова криза. Аферата с диамантената огърлица допринася за острото разочарование на французите от монархията, което по-късно ескалира до т.н. Френска революция.

Тиарата на Елизабет II

Британската кралица Елизабет трябвало да носи на сватбата си красива диамантена тиара. Точно преди церемонията обаче фризьорът й я счупил. Наложило се кралските бижутери да се намесят светкавично и да я поправят.

Любовната история на кралица Елизабет Втора и принц Филип (СНИМКИ/ВИДЕО)

Яйцата на Фаберже

Традицията за боядисване на яйца за Великден се спазва в Русия от далечни времена. Тя е последвана и от императорското семейство. Цар Александър III “разчупва“ традицията, като поднася на съпругата си интересна изненада – бяло яйце бижу.

Това се превръща в традиция, спазвана с години, а яйцата ставали все по-пищни. Авторът е прочутият ювелир Фаберже. След Октомврийската революция голяма част от тях са продадени, а само 9 от тях са останали в Русия.

Короната на Британската империя

Короната на Британската империя е създадена през 1937 г. за крал Джордж VI. Тя е украсена с много скъпоценни камъни и тежи почти килограм. Изключително впечатляващ е диамантът „Кохинор“, който се намира в центъра на короната.
Произходът му е Индия и никога не се е продавал – предава се от един владетел на друг. Попаднал при кралица Виктория след колонизацията на Индия през 1849 г. След като страната става независима, правителството на Индия поискало диамантът на бъде върнат, но британският кралски двор дал категорично да се разбере, че това е невъзможно.

Вижте най-усмихнатите британски кралски особи (СНИМКИ)

Сватбената тиара на Кейт Мидълтън

Сватбената тиара на Кейт Мидълтън също има своята история – закупена е от Джордж VI и е наследена от Елизабет II. Тя е обсипана с точно 888 диаманта, замислено е да създава оптичната илюзия за сияен ореол около главата на носещите я дами.

Златните гривни на датските принцеси

В Дания има интересна кралска традиция – всяка принцеса в семейството получава златна гривна на петия си рожден ден. Обичаят датира от името на кралица Ингрид, която получава бижу от майка си. След години тя също подарява подобна гривна на дъщеря си, с което поставя тази традиция.

Изумрудената диадема на кралица Рания

Кралицата на Йордания Рания е една от най-красивите кралски особи. Тя е една от първите съпруги на държавни глави в ислямския свят, която излиза с открито лице пред обществото, с което направи истинска културна революция.
Известно е, че не е било предвидено да носи корона. През 2000 г. обаче, кралицата се появява с тиара от изумруди и черно злато, приличаща на венец с листа от бръшлян.

Пръстенът на принцеса Даяна

Този сапфирен пръстен се появи на пръста на Даяна след годежа й с принц Чарлз. Тогава той е оценен на 28 000 лири. След смъртта й бижуто е наследено от принц Уилям, който го подари на своята избаница – Кейт Мидълтън.

Вижте още новини за кралски особи:

Кралица Елизабет шофира без книжка, пътува без паспорт, има два рождени дни и…

Шест случая, в които кралските особи ни разсмяха до сълзи

Най-красивите жени в кралските семейства (СНИМКИ)

Чарлз и Камила избухнаха в смях на традиционно пеене в Канада (ВИДЕО)

Принц Джордж отказа да поздрави канадския премиер (ВИДЕО)

Как кралица Елизабет засрами внука си Уилям (ВИДЕО/СНИМКИ)

Най-големите гафове на принц Филип през годините

Ето защо Уилям и Кейт никога не се държат за ръце на публични места (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
adme.ru