Кейт Мидълтън - образцовата принцеса
Кейт Мидълтън - образцовата принцеса / снимка: Reuters

Годеницата на принц Уилям Кейт Мидълтън изглежда като образцова принцеса - дискретна и земна жена с достатъчно звездна сила да спечели сърцата на британците. 29-годишната Кейт не е направила нито една грешна стъпка по пътя си от момиче от средната класа до бъдеща кралица, което без съмнение е радост за двореца, изтощен от скандала с развода на Чарлз и Даяна и търканията между принц Андрю и Сара Фъргюсън.

Кейт е най-голямото от трите деца на семейство Мидълтън. Родена е на 9 януари 1982 година. Родителите й Карол и Майкъл Мидълтън се запознали, докато Карол била стюардеса, а Майкъл работел като служител от наземния персонал. През 1987 година те създават компанията за организиране на партита Party Pieces, благодарение на която натрупват състоянието си, с което осигуряват на дъщеря си образование в  университета "Сейнт Андрюс", което я въвежда в приятелския кръг на принца . Прапрадядото на Кейт по майчина линия е бил миньор в каменовъглен басейн в Североизточна Англия.

Сдържаността на Кейт й спечели критики, че е лишена от съдържание, но спокойствието, с което изпълни първите си официални задължения до Уилям й донесе повсеместно одобрение. Винаги усмихнатата Мидълтън енергично хвърли бутилка с шампанско на церемонията по пускане на вода на спасителен кораб в Уелс и очарова събралата се тълпа при посещението си в Сейнт Андрюс, шотландския университетски град, където се запозна с Уилям. През цялото това време Кейт запази имиджа си на обикновено момиче, което се е влюбило в принца.

Тя е красива, но не плашещо. Има слаба, но спортна фигура, а начинът й на обличане е повече спортно-елегантен, отколкото от висшата мода. Бялата рокля, която носеше на годежната снимка, струва само 159 паунда (180 евро, 260 долара).

По време на връзката й с принц Уилям ореолът на Кейт пада само два пъти. Докато участва в университетско модно шоу, тя минава по пътеката с прозрачна рокля, и след това при кратката й раздяла с Уилям през 2007 година, Кейт е заснета в нощен клуб със заешки Плейбой ушички.

Но докато нейната сдържаност е музика за ушите на дворцовите особи, поведението на Кейт й спечели обвинения, че не е нищо повече от едно красиво момиченце, застанало до Уилям. Братовчедката на Уилям Зара Филипс я нарича "госпожица съвършенство", а таблоидите изтъкнаха факта, че тя почти не е работила през живота си и й дадоха прякора "Уейти Кейти" (Чакащата Кейти), обвинявайки я, че просто чака да получи пръстен на ръката си.

След завършването на университета Кейт работи за производител на дрехи, след което постъпва в компанията на родителите си, където се задържа за кратко. Писателят Андрю Мортън, който разказа за нещастния брак на Даяна в книгата си от 1992 година "Даяна: Нейната истинска история", казва, че Кейт има много какво да предложи, но нейната личност ще се разкрие пред публиката с течение на времето.

"Тя е стабилен човек, голям конформист, с добро чувство за хумор, но бих предрекъл, че с течение на годините ще видим по-творческата страна от нейната личност", допълва той. Мортън признава обаче, че трудовият стаж на Кейт е несравним с този на Даяна през годините чрез благотворителната й дейност, включваща срещи с пациенти, болни от СПИН, и посещения на болници. "Смятам, че предизвикателството пред Кейт е да докаже, че става за много повече неща от това да носи красива рокля", убеден е Мортън. (БГНЕС)