/ Thinkstock/Getty Images
Истинското име на британската кралска династия е всъщност не Уиндзор, а Сакс-Кобург и Гота. Но преди 100 години династията просто е преименувана. Ето защо:

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРИСТИГАНЕТО ВЪВ ВАРШАВА НА КЕЙТ, УИЛЯМ, ДЖОРДЖ И ШАРЛОТ – КРАЛСКО ОЧАРОВАНИЕ В ПОЛША

Британската кралска династия Уиндзор дължи името си на… враждебността към Германия. Защото тъкмо антигерманските емоции дават импулса за възникването на династията Уиндзор.
Докато Уиндзорският замък има зад гърба си хилядолетна история, кралският двор Уиндзор съществува едва от 100 години - на 17 юли 1917 крал Джорд V просто преименува династията. Дотогава британските крале се водят Сакс-Кобург и Гота - едно име, което е прекалено германско, когато воюваш срещу Германия...

Доайенът на монарсите се радва на впечатляваща жизненост (СНИМКИ)

По онова време на западния фронт гинат милиони британски, френски и германски войници, а в Лондон кралят е изложен на все по-остри нападки. През март 1917 столицата става обект на въздушно нападение, в което участва и германският бомбардировач „Гота Г. IV.". Хората са шокирани от факта, че над Лондон хвърля бомби тъкмо самолет, който носи същото име като краля на страната.

Успоредно с това през март 1917 руското царство се разпада с гръм и трясък. След Февруарската революция цар Николай II, братовчед на крал Джордж V, е принуден да абдикира. Джордж първоначално му предлага убежище, но после оттегля предложението, защото се опасява, че в страната ще се надигнат бунтове. Така царското семейство Романови е изпратено в Сибир и по-късно избито.

Тъкмо в този исторически контекст Джордж V решава да прекъсне всички връзки с Германия. Частният секретар на двора, лорд Стамфордхам, предлага гениално решение: династията да се прекръсти. Така не само Джордж V, но и всички негови британски роднини се отказват от германските си благороднически титли и приемат британски фамилни имена. С този ход кралят печели надмощие над критиците си - и най-вече над премиера Дейвид Лойд Джордж, който презрително го наричал „моя малък германски приятел”.

Германските корени на британските престолонаследници тръгват от кралица Виктория, която управлява империята между 1837 и 1901 година. Самата тя е пряка наследничка на крал Джордж I, който първоначално е курфюрст на Хановер, а през 1714 сяда и на британския трон, като по този начин германската династия на Велфите получава британската корона.

Кралица Виктория се омъжва за принц Алберт Сакс-Кобург и Гота и така полага основите на новата династия. Нека да припомним, че и българският цар Фердинанд и неговите потомци, включително Симеон Сакскобургготски, произхождат от същата германска княжеска фамилия.

Със смяната на името Джордж V съумява да укрепи трона си и оцелява дори в хаоса на световната икономическа криза. Когато обаче през 1936 короната поема синът му Едуард VIII, ерата на стабилност внезапно приключва. Едуард е бонвиван - и притежава по-скоро очарованието на плейбой, отколкото властното присъствие на крал. Царуването му не трае дълго. По-малко от година след коронацията си Едуард абдикира заради любовната си връзка с американската актриса Уолис Симпсън. И докарва Уиндзорите до истинска криза.

На помощ се притича малкият му брат, който под името Джордж VI навигира британския кораб през бурните води на Втората световна война. Той и съпругата му кралица Елизабет (по-късно наричана „кралицата-майка”) с делата си дават пример за безкористност, чувство за дълг и устойчивост. Освен това тяхното семейство живее в хармония и отговаря на желания образ за сплотена и задружна кралска фамилия. Така възниква рецептата за успех на Уиндзорите, която работи и до днес.

Кралица Елизабет II – 65 години на трона, 4 деца, 8 внуци, 5 правнуци

През 1952 година Елизабет II поема короната от баща си. И вече 65 години е гарант за стабилността и непоклатимостта на британската монархия. Елизабет II залага особено на идеята за сплотеното и достойно кралско семейство - и затова брачните проблеми на престолонаследника Чарлс и Уелската принцеса Даяна определено не са ѝ по вкуса. 1992 е особено лоша година за кралицата: принцеса Ан и Марк Филипс се развеждат, принц Андрю напуска жена си Сара („Фърги”) Фъргюсън, а принц Чарлс и Даяна официално се разделят, като на бял свят излизат нелицеприятни факти от разбития им брак.

Принцеса Даяна е най-впечатляващата жена на всички времена

През 1997 година принцеса Даяна, „кралицата на сърцата”, загива при автомобилна катастрофа. Оттогава насам вниманието на обществеността е насочено главно към нейните синове Хари и Уилям. Уилям е номер две в листата на престолонаследниците - и дълго време един от най-желаните ергени в света. По време на следването си се запознава с Кейт Мидълтън, а любовната им връзка се превръща в истински магнит за медиите.

През 2011 година те най-после даряват публиката с тъй дългоочакваната кралска сватба. Близо два милиарда души проследяват церемонията по телевизията и в интернет. Кейт има афинитет към модата, което внася свежест и елегантност в застарялата монархическа институция. А феновете на кралското семейство прехвърлят възхищението си и върху двете деца на Кейт и Уилям - Джордж и Шарлот.

Вижте още снимки:

Кралската сватба в снимки

Когато майка и дъщеря съчетаят тоалета си: Кейт и Шарлот

Камила печели доверие лека-полека: Съпругата на принц Чарлз на 70 (СНИМКИ)

Принц Джордж и принцеса Шарлот пръскат чар от кралския балкон
Deutsche Welle