Предлагат съветски шпионски карти на Острова на брокери на имоти
Предлагат съветски шпионски карти на Острова на брокери на имоти / netinfo

Шпионски карти на Великобритания, направени от Съветския съюз през Студената война, съдържат толкова ценна информация, че фирма за дигитални карти ги е купила и ги предлага на брокери на недвижими имоти.

Според Landmark Information Group картите са не само забележителен исторически документ, а предлагат и информация за това дали някои места са подложени на риск от опасно екологично замърсяване или свлачища, предаде Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

“Картите включват подробности за височините на мостове, ширините на пътища и за това дали сградите са лесно запалими или огнеупорни”, коментира Ричард Поулин от Landmark Information.

“Ясно е, че е ставало въпрос за това как да се придвижват танкове през британските градове ако се наложи”, коментира още той пред радио ВВС.

На картите са посочени местонахожденията на докове, затвори, складове, кариери и фабрики с подробности за тяхното производство, при това не са включени само главните градове, а и провинциалните райони. От британската фирма уточниха, че са купили картите от американска компания, но не разкриха сумата, за която са ги взели.