/ / iStock/Getty Images
Нови проучвания показват, че хората с червена коса имат генетични ползи. А фактът, че са по-закалени, изглежда, всъщност не е мит, а истина. Радио Sputnik съобщи за предимствата на хората с огнени коси.

Gulliver/Getty Images

На планетата има средно само 2% естествено червенокоси хора. Има обаче региони, в които червенокосите са по-често срещани. Например в Шотландия такива са 13%, а в Ирландия - 10% от населението. 

Какви тайни крият рижите коси?

Естествено червените тонове на косата са резултат от мутация в гена MC1R. Поради него в организма се произвежда активно червеникав тип меланин. Но тази мутация засяга не само цвета на косата. Шведски вестник наскоро публикува нови изследвания, които помагат да се разбере разликата между хората с огнени коси и останалите.

Gulliver/Getty Images, архив

Например, червенокосите понасят по-добре пикантните храни. Но те са и по-чувствителни на болка. Вярно е, че не всичко е толкова просто: учени от университета в Олборг (Дания) предоставиха доказателства, че това твърдение се отнася само за определени видове болка. Рижите наистина понасят зъбобола или болка, причинена от студа, по-тежко от останалите хора. Но за сметка на това понасят по-леко страдания, свързани с изгаряния. Но почти никой не се съмнява, че хората с червен нюанс на косата се нуждаят от голяма доза анестезия – близо с 20-30% повече от другите.

Разкриха какво прави рижавите мъже шампиони в леглото

Оказва се, че често срещаният израз "червенокоса тигрица” не е без основание. Горещият характер на такива хора също може да се обясни научно. Мутацията на гена води до повишено производство на адреналин, което очевидно на моменти затруднява общуването с такива хора. Но тук има един добър аспект: нивото на този хормон им помага бързо да се адаптират към екстремни ситуации.

И вероятно най-положителната новина за червенокосите е предположението, че мутацията MC1R показва по-висока интелигентност. В британско-американско проучване учените стигнаха до извода, че вероятността червенокосите да станат шефове на успешни фирми е четири пъти по-голяма от другите граждани в една и съща група от населението.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС