Погребалните ритуали по света са различни и се подчиняват на строги правила, традиции и вярвания. Има дори места, където погребват хората с песни и танци. Вижте 5 от най-странните погребални ритуали:

1. Тибетско небесно погребение

Сред будистите съществува традиция, която може да звучи ужасяващо, но в същото време някои я смятат за доста разумна. Според техните вярвания дух и плът са две отделни структури, затова след като някой почине и духът си отиде, няма смисъл тялото да се пази. Поради тази причина те оставят тялото обикновено на върха на някоя планина, където го нарязват, за да привлече животните. След това неизядените останки от тялото се правят на прах.

Тибетско небесно погребение
Thinkstockphotos

2. Рязане на пръсти, Нова Гвинея

В племето Дани, когато почине мъж, съпругата му трябва да отреже върха на пръста си. Местният шаман завързва пръста на жената здраво, за да изтръпне, а след това го реже с брадва. Отрязаният връх на пръста се изгаря или пази на специално място. По този начин се вярва, че тя отблъсква лошите духове от мъжа си.

Ето къде по света честват смъртта (ВИДЕО)

3. Цветни топчета, Южна Корея

В Южна Корея вместо да поставят в урна пепелта на близките си, те ги правят на малки, цветни топчета, като мъниста. След това ги поставят в буркани и често ги използват за декорация. Основателят на компания, която се занимава с такъв тип кремиране, разказва, че през последните години все повече души избират този начин на погребение.Той вярва, че това е бъдещето.

4. Висящи ковчези, Филипините

Хората от народа Сагада вярват, че починалите трябва да се намират на тихо място. Окачвайки ги с въжета за скали, те помагат на духа им да намери път към бога. През последните години гробището се е превърнало в атрактивна туристическа дестинация.

Учени откриха следи от най-древното ритуално погребение

5. Ковчег според професията, Гана

В Гана е прието да ги погребват в ковчег във формата на нещо, което представлява живота на починалия. Най-често това е професията му. Така например погребват пилотите в ковчег във формата на самолет, рибарите в ковчег във формата на риба и т.н.

погребение  в Гана
Thinkstockphotos


И още:

Зловещите жрици на смъртта – жените от племето мурси (СНИМКИ)

В Япония се организират погребални церемонии за кукли

Погребаха мафиот с позлатена карета, розови листенца и „Кръстникът“

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук