/ iStock/Getty Images
В началото на пролетта повечето хора се оплакват от пролетна умора. Тя се изразява в отпадналост, често главоболие, изтощение. Природата отново дава натурално лекарство под формата на пресни храни. Коприва, спанак, пресни билки са само някои от полезните храни, които е добре да направим част от менюто си.

1. Коприва

Копривата е съкровищница от витамини и минерали. Тя е богата на белтъчни съставки, антиоксиданти, каротин и различни минерали - калий, калций, магнезий, желязо. Повдига общия тонус и имунитета, лекува анемия и ставни проблеми.

Пролетна умора - как да се справим с нея? (ВИДЕО)

2. Маруля

Тя съдържа витамините А, С, Е, К, минералите калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, манган, селен и цинк, осигурява на организма фибри и целулоза, като подобрява храносмилането.

Всички сортове зелена салата са много подходящи за диети, тъй като имат малко калории, а наличието на фибри помага за храносмилането и придава чувство на ситост.

салата
iStock/Getty Images

3. Репички

Пролетната салата не може да мине без репички.Те съдържат малко калории и въглехидрати, но това не може да се каже за количествата фибри, калий, фолиева киселина и витамин С в тях. Според изследвания консумацията на кореноплодни зеленчуци може да намали риска от сърдечносъдови заболявания.

Храни срещу пролетната умора (ВИДЕО)

4. Глухарче

Още от древността глухарчето се добавя в салати и диетични ястия. То е използвано за лекуване на всякакви чернодробни и храносмилателни проблеми. Листата са по-горчиви, но вървят добре с други пролетни зеленчуци. Именно листата на глухарчето имат свойството да пречистват черния дроб и жлъчката, да подобряват обмяната на веществата, включително при затлъстяване и диабет.

В глухарчето се откриват още калий, стеролити, флавоноиди, както и голямо количество инсулин. Приемът му води до понижаване на нивата на кръвната захар и може да се прилага при лечението на диабет.

Глухарчето - лекарството, което можем да открием в градината

5. Спанак

Вкусните листа на спанака са отличен източник на желязо, особено ценно за вегетарианците, което играе ключова роля в процеса на пренос на кислород в кръвта и насищането на тъканите на целия организъм с него.

спанак
iStock/Getty Images


И още:

Пролетната умора - има ли я или си внушаваме?

Десет пролетни суперхрани

Преборете депресията през пролетта

Зелената салата подмладява мозъка

Що е то пролетна умора?

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук