Отговорни млади шофьори в Белгия чакат новогодишната нощ
Отговорни млади шофьори в Белгия чакат новогодишната нощ / netinfo

Около 300 доброволци членове на организацията "Отговорни млади шофьори" в Белгия  посрещат новогодишната нощ на дежурство. Те чакат телефонни повиквания от прекалили с почерпката сънародници, за да ги отведат с автомобилите им  вкъщи и така да им спестят срещи с пътната полиция и наказания за шофиране в нетрезво състояние, а дори и по-лоши преживявания.

"Отговорни млади шофьори" действат за 12-та поредна година в Белгия. Дежурството им в новогодишната нощ продължава от 12 до 6 ч сутринта.

Водач, който смята, че е по-разумно да не кара колата си, може да позвъни на телефона на организацията и да поиска да бъде съпроводен до дома си. Двама младежи от  "Отговорни млади шофьори" ще отидат на посочения адрес с автомобил. Водачът ще се качи при единия, вторият ще седне зад волана  на неговата кола. Ще го откарат до дома му, ще му пожелаят хубава нова година и толкова.

Миналата новогодишна нощ  от "Отговорни млади шофьори" са помогнали на около 2 500 белгийци. Услугата е напълно безплатна. Към обадилите си водачи обаче се поставят две условия. Първото е техният автомобил да е в изправност и с необходимите осигуровки.

Второто, пожелателно, е обаждането по телефона да е поне час преди времето, когато водачът смята да си тръгне. Защото исканията за помощ от доброволците на   "Отговорни млади шофьори" са много и от цяла Белгия, а предварителна "резервация" не може да се прави.