Огромен успех за Плаващите кейове на Кристо, над 1 млн. души ходиха по вода
Огромен успех за Плаващите кейове на Кристо, над 1 млн. души ходиха по вода / netinfo

Инсталацията "Плаващите кейове" на Кристо на италианското езеро Изео ще бъде закрита в неделя вечерта, след като привлече повече от един милион посетители, два пъти повече от предвижданото, съобщи АФП.

"Хората идват от целия свят, за да повървят към нищото. Не за да пазаруват или да се срещнат с приятели. Те само ходят без цел", каза тази седмица американският творец от български произход.

"Плаващите кейове" на Кристо станаха жертва на успеха си

Посетителите наистина се стекоха масово, за да преживеят странното нещо, което им обещаваше Кристо - да ходят по вода или по гърба на кит. За да усетят по-добре движението, те често събуваха обувките си.

Трите километра "Плаващи кейове" са покрити с жълто-оранжев плат, който контрастира със зелените води на езерото. Инсталацията свързва о-в Монте Изола и малкия остров Сан Паоло. Тя се състои от 220 000 плаващи полиетиленови куба, които оформят люлеещата се пътека.

Огромен успех за "Плаващите кейове" на Кристо над 1 млн души ходиха по вода
netinfo

Според властите посетителите са били по около 100 000 през работните дни и 120 000 през почивните дни, при очаквани 25 000 до 40 000 души дневно. Според в. "Кориере дела сера" те са били около 1,2 милиона души за целия период от 18 юни до 3 юли.

Ходенето по вода става възможно (ВИДЕО/СНИМКИ)

Първоначално намеренията на Кристо бяха инсталацията да приема посетители и през нощта. След няколко дена обаче префектурата нареди тя да бъде затворена от полунощ до 6 ч. сутринта, за да бъде улеснено поддържането й и почистването на околността.

Както при останалите творби на Кристо, входът беше безплатен. Проектът, оценен на 15 милиона евро, е финансиран от художника. Местна организация на потребителите обаче протестира заради наложилите се покрай него разходи за медицински пункт, безопасност и почистване.

Кристо завърши "Плаващите кейове" (СНИМКИ)

Подобно на много от предишните инсталации на Кристо, "Плаващите кейове" има своя собствена съдба. Кристо и съпругата му Жан-Клод, която почина през 2009 г., замислят проекта за делтата на Ла Плата в Аржентина още през 1970 г., но така и не получават разрешение. Желанието им да го реализират в Токийския залив също не се осъществява.

Предишната инсталация на Кристо, реализирана заедно с покойната му съпруга Жан-Клод, е "Портите" в нюйоркския Сентръл парк. Тя привлече два милиона души. През 1995 г. в Берлин се стекоха пет милиона души, за да видят "Опакования Райхстаг".

Източник: БТА