Стивън Спилбърг
Стивън Спилбърг / Gulliver/Getty Images
"Семейство Фабелман" - полуавтобиографичната драма за съзряване, в която режисьорът Стивън Спилбърг се завръща към детството си в Аризона и времето, когато открива киното, спечели приза на публиката на Международния филмов фестивал в Торонто, затвърждавайки статута си на ранен фаворит за наградите "Оскар", съобщават Асошиейтед прес и Франс прес. 

Наградата на публиката в Торонто беше обявена в неделя, когато приключи 47-ото издания на най-големия северноамерикански филмов фестивал, който отбеляза първото си събиране в пълен мащаб от три години.

В рамките на проявата се състояха премиерите на редица очаквани от публиката филми, сред които "Жената воин" с Виола Дейвис, "Вади ножовете 2" на Райън Джонсън и "Братя" с Били Айхнер. 

Наградата на публиката в Торонто се счита за очакван предвестник на предстоящия награден сезон, чиято кулминация са "Оскар"-ите. 
Всяка година от последните десет победителят на канадския кинофестивал е бил номиниран за най-добър филм на "Оскар"-ите и често е печелил водещото отличие. Миналата година "Белфаст" на Кенет Брана триумфира на Международния филмов фестивал в Торонто, който беше организиран в много по-сбит хибриден формат. Година преди това филмът "Земя на номади" на режисьорката Клои Чжао взе наградата на публиката на кинофестивала в Торонто, преди да спечели и "Оскар". Сред предишните победители са също "12 години в робство", "La La Land", "Зелената книга". 

Тази година нито един филм, представен на кинофестивала в Торонто, не беше по-очакван от наситения със спомени филм "Семейство Фабелман" на Стивън Спилбърг. 

Драмата с участието на Мишел Уилямс, Пол Дейно и Сет Роугън, която получи възторжени отзиви след премиерата си, ще тръгне по кината в САЩ на 11 ноември.  
 

"Това е най-личният филм, който съм правил, а топлото посрещане от всички в Торонто направи първото ми посещение на кинофестивала толкова задушевно за мен и цялото ми семейство "Фабелман", каза Стивън Спилбърг в   изявление, прочетено от фестивалния директор Камерън Бейли.
Първи подгласник стана филмът "Woman Talking" на Сара Поли, а втори - "Вади ножовете 2" на Райън Джонсън.
Наградата на публиката за документален филм отиде при "Черен лед" на Хюбърт Дейвис, посветен на чернокожите играчи в хокея на лед. 
 
БТА