Намръщената физиономия добавя една година към възрастта
Намръщената физиономия добавя една година към възрастта / Thinkstock/Getty Images

Усмивката подмладява поне с две години, като в същото време увеличава популярността на човека, съобщи в. "Дейли мейл". Намръщената физиономия обикновено добавя една година към възрастта, а неутралната не я променя. Ефектът е еднакъв, независимо от възрастта.

В изследването са участвали 2000 души, които е трябвало да определят годините на 12 жени на възраст от 28 до 69 години, заснети с щастливо, неутрално и тъжно изражение. Резултатите показват, че емоциите на наблюдавания променят много възприемането му.

"Често използваме по няколко признака, за да определим възрастта, но когато гледаме само лицето, най-въздействащо е изражението", каза психологът Мириам Актар. „Накратко казано, усмихнатите лица изглеждат по-привлекателни, а привлекателността се свързва с младостта".

Изследването, направено за лансирането на нов серум против бръчки, установи също, че щастливите хора изглеждат по-уверени и щедри.

"Щастливите хора имат много предимства, като се започне от по-голяма жизненост и дълголетие и се стигне до по-голям успех в живота", добави Актар. „Те са по-популярни, общителни, уверени, щедри. Усмивката е универсален израз на щастие. Тя освен това намалява стреса, освобождава ендорфини, тялото се отпуска и изглеждаме не толкова уморени".

Редовното упражняване на лицевите мускули, което се постига с усмивката, освен това подобрява кръвообращението на лицето. Това също допринася за по-младежки вид.

Източник: БТА