Най-възрастният жител на Айтос става на 103 години
Най-възрастният жител на Айтос става на 103 години / снимка: Дарик - Бургас

Сто и третия си рожден ден празнува айтозлията Стоян Калков. Старецът е най-възрастният човек в община Айтос. И досега дядо Стоян изненадва с изправената стойка и кроткия си нрав. Изглежда на не повече от 80, единодушни са всички негови близки.

Данните в личната му карта, издадена през 2000 г., сочат, че е роден на 10 август 1906 г. в с. Вресово. Завършил четвърто отделение на село. През 1938 година се оженил и се преселил в с. Китка. Жена му Стоянка се споминала 40 години по-късно. От близо 30 години е вдовец. Пенсионирал се като кантонер и сега преживява със символична пенсия.

Миналата година, навръх рождения му ден на 10 август, снахите от фамилията го изненадаха с огромна торта и подаръци. Служителите от Домашния социален патронаж пък, заедно с редовната обедна порция,  също поднесоха на стареца торта. Но най-впечатлен дядо Стоян остана от вниманието на кмета на Община Айтос Евгени Врабчев. През 2008 година, градоначалникът му изпрати специален поздравителен адрес с пожелания и поздрави за юбилея, придружен с дърворезба, символизираща дървото на живота.

И тази година кметът Евгени Врабчев, от името на всички айтозлии, сърдечно поздрави дядо Стоян по повод годишнината.

Други новини от Бургас