Учени смятат, че най-древният цвят в света е светлорозовото
Учени смятат, че най-древният цвят в света е светлорозовото / ThinkStock/Getty Images
Учени смятат, че най-древният цвят в света е светлорозовото, предаде ДПА. Те открили пигменти, произведени от древни микроскопични цианобактерии, след като извадили на повърхността скали на 1,1 милиарда години от морски черни глинести шисти, разположени на голяма дълбочина под пустинята Сахара в Мавритания.
Учените уверяват, че въпросните пигменти са най-древният биологичен цвят - по-древни са с над половин милиард години в сравнение с предишните подобни находки.

Вижте  кой е цветът на 2018 година и какво символизира

"Светлорозовите пигменти са молекулярни фосили от хлорофила, който бил произведен от древни фотосинтезиращи организми в отдавна изчезнал от лицето на планетата океан", заяви Нур Гюнели от Австралийския национален университет.
Учените разтрошили скалите на 1 милиард години, за да ги превърнат в прах, преди да извлекат от него и да анализират молекули от древни организми. Фосилите варират от кърваво червено до пурпурно в концентрирания си вид и до светлорозово, когато са разводнени.

Разкриха кои са перфектните цветове за първа среща
 
"Прецизният анализ на древните пигменти потвърди, че малките цианобактерии са доминирали в основата на хранителната верига в океаните преди 1 милиард години“, отбеляза Гюнели. „Това обяснява защо по онова време не е имало животни".
Скалите били предоставени на учени от университета от петролна компания, която търсела петролни залежи в Сахара преди около 10 години.

Учени разгадаха „бодливите“ тайни на розата
 
Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА