/ Gulliver/Getty Images
Международен екип с участието на специалисти от университета на Лион, Франция, е разгадал "бодливите" тайни на розата, предаде АФП, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър джинетикс".
 
Дешифрирането на генома на цветето на любовта може да доведе до създаването на "розови блокбастъри" - разновидности с по-наситени багри и ухание, които са по-устойчиви на суша, болести и вредители, и имат по-дълъг живот след отрязване.
 
Цветята губят своя аромат

Създадената от учените генетична карта - една от най-подробните на растителен вид, е базирана върху генома на Китайската роза (Rosa chinensis). Смята, че тя е първата източноазиатска роза, достигнала до Европа през 18-и век. За да изследват произхода и еволюцията й, специалистите са сравнили генома на розата с този на други растения от семейство Розови като ягода, кайсия и праскова.
 

Gulliver/Getty Images


Учените са идентифицирали над 36 000 гена, кодиращи протеини, и биохимичен механизъм с роля в координирането на уханието и цветовете на розата.
 
Китайската роза се смята за един от основните предшественици на съвременните десетки хиляди култивирани разновидности, произлезли от известните около 200 вида диви розови растения.
БТА