Учени установиха защо омарите стават червени при готвене
Учени установиха защо омарите стават червени при готвене / Thinkstock/Getty Images

Учени от университета в Манчестър установиха защо омарите променят цвета си и стават червени, след като бъдат сготвени, пише в. "Дейли мейл".

При термичната обработка на тези животни "сините" протеини в обвивката им биват разрушени, след което топлината оставя по нея оранжево-червен химикал. Синкавата окраска на омарите се дължи на пигменти, наречени крустацианини. Когато те се нагреят над определена температура, избива оранжево-червен химикал, наречен астаксантин.

Откритието на манчестърските учени може да доведе до разработката на нов оцветител за сладоледи, тъй като споменатите протеини не се разтварят във вода. Процесът може да се използва и при предотвратяването на хранителните отравяния.

Чувствителни на топлина маркери могат да бъдат поставени върху ястия, които ще изчезват при правилната им термична обработка.

В природата омарите имат черно-синкав цвят, който им помага да се сливат с морското дъно. Тяхната обвивка съдържа протеина крустацианин и химикала астаксантин. Протеинът в естествена среда реагира с химикала и премахва червено-оранжeвия му цвят. Но при термична обработка тези протеини се разрушават, което предизвиква изчезването на черно-синята окраска и избиването на оранжeво-червената.

Източник: БТА