Морската риба ще намалее драстично до 2048 г.
Морската риба ще намалее драстично до 2048 г. / netinfo

Световните популации от морски риби и други видове, които се използват за храна, ще претърпи крах до 2048 година, ако настоящите тенденции за разрушаване на хабитатите и прекален улов на риба продължат. Това от своя страна ще означава по-малко храна за хората, твърдят изследователи.

При анализ на научните данни от 60-те години на 20 век насам и историческите записи отпреди хиляда години изследователите открили, че морското биоразнообразие – разнообразието от морска риба, ракообразни, птици, растения и микроорганизми – е намаляло драстично, като 29% от видовете вече са застрашени от изчезване.

Чрез прилагането на този модел за бъдещето учените изчислили, че до 2048 година всички видове ще са застрашени, което според тях ще намали улова от моретата и океаните с 90%. Това важи за всички видове, от миди до риба тон и риба меч, смята Борис Уорм, водещ автор на изследването, което е публикувано в последното издание на списание “Сайънс”. Океанските бозайници, включително и тюлените, косатките и делфините, също ще бъдат засегнати.