„За да развиваме здравословни взаимоотношения би било добре да сме цели, а не половинки, които търсят половинката си”
Всеки мечтае за любов и за това да има надежден партньор до себе си. За съжаление обаче в днешния забързан свят, не всички успяват да срещнат половинката си случайно. Тогава на помощ идват мачмейкърите – модерните сватовници. С какво точно се занимават и как протича процесът по запознаване на две сродни души в ефира на предаването „Социална мрежа” по NOVA NEWS разказват Илиана Илиева, основател на агенция за запознанства и психологът д-р Вера Ханшани.

В световен мащаб около 50% от хората нямат партньор. В повечето случаи това се дължи на факта, че т.нар сингъли не са обработили травмите и дефицитите от детството или пък от предишни „токсични” връзки, казва д-р Ханшани.

„За да развиваме здравословни взаимоотношения би било добре да сме цели, а не половинки, които търсят половинката си”, казва психологът.

Илиана Илиева пък обясни, че в България битува грешното схващане, че хората, които се обръщат за помощ към агенции за запознанства, имат някакъв проблем.

„Нашите членове са на възраст от 25 до 76 години. Всички те са осъзнали, че животът е по-красив, когато е споделен. Нашата цел е да даваме препоръки, без да съдим никого за нищо. Когато погледнеш човек отстрани, можеш по-добре да го прецениш. А след това, ако самите търсещи решат, може да погледнат вътре в себе си. Тогава осъзнават, че наистина до момента не са забелязвали някои неща”, казва Илиева.

Преди да реши да срещне двама души, екипът на агенцията ги моли да попълнят подробна анкета. Тя съдържа въпроси по всякакви теми: желанието да имат деца, каква искат да бъде възрастовата граница с партньора им, какво образование трябва да има тя/той, пушач ли, или не, приема ли домашни любимци, какви са хобитата и интересите му.

„За съжаление прекалено много хора акцентират върху външния вид. Неговото приоритизиране идва от комплекси, създадени  още в детството”, казва д-р Ханшани.

Гаранция, че дадена двойка ще се влюби няма, дори много от интересите и изискванията на мъжа и жената да съвпадат, твърди Илиева. Но подчертава, че нейният екип се радва на около 70% успеваемост при намирането на подходящи за клиентите им партньори.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.