Мисия Лондон най-после е зададена
Мисия Лондон най-после е зададена / снимки: SIA
„Мисия Лондон” най-после е зададена
27975
„Мисия Лондон” най-после е зададена
  • „Мисия Лондон” най-после е зададена

Най-очакваният български филм за 2010 г. "Мисия Лондон" най-после тръгва по кината. Лентата на Димитър Митовски ще бъде в киносалоните от 16 април, петък. Преди това ще е нейната официална премиера в Арена Младост.

Юлиан Вергов, Ани Пападопулу, Ернестина Шинова, Любо Нейков участват в "Мисия Лондон". Партнират им чуждестранните звезди Алън Форд и Томас Арана. До тях се изявяват дори Орлин Горанов, Коцето-Калки, фолкпевицата Андреа, бившият депутат Павел Чернев.

Първото важно нещо, което трябва да знаете за филма "Мисия Лондон", е че той е доста различен от едноименния роман на Алек Попов. Режисьорът му Димитър Митовски разказва: "Няма да скрия, че сме се стремили да направим един изключително комерсиален продукт, който да е насочен към максимално широка публика. Положихме огромни усилия филма да изглежда по този начин. Аз смятам, дори и да прозвучи нескромно, че той е на едно световно ниво в техническо отношение. Ако тази история сме успели да я направим достатъчно конвертируема, аз съм сигурен, че този филм може да намери място и да бъде разпространяван навсякъде по света".

Авторът на "Мисия Лондон" Алек Попов казва за текста си, че той е смешен, но само на пръв прочит. Същото важи и за филма - комедия, но не съвсем.

Алек Попов: Всяка сатира има и по-дълбок смисъл, така че хората, които умеят да четат между редовете, хората, които се и замислят, ще могат да разчетат много парадокси, много неща, които всъщност са сериозни. Независимо, че е поднесен под формата на комедия, в този филм става дума и за сериозни неща. Например за комплексите, които измъчват и големите и малките нации.

Юлиан Вергов и Ани Пападопулу са сред български звезди в "Мисия Лондон". Той е посланикът Варадин Димитров, тя е студентката Катя.

Юлиан Вергов: Най-трудното беше кастингът. Защото не ме одобриха и се наложи да продам един апартамент и да спонсорирам филма, за да ме вземат за тази роля (смее се). Защото пък и аз бях прочел романа, за разлика от всички други, и много ми се снимаше в този филм.

"Мисия Лондон" найпосле е зададена
netinfo

Ани Пападопулу: Искам да кажа за работата с Митака, че беше голямо удоволствие, защото той наистина е човек със страхотно чувство за хумор. Може би е най-точният човек в момента в българското кино, който може да направи такъв филм. Атмосферата на терен е много важна и аз смята, че тя винаги се предава от режисьора към актьорите. А Митака успя да направи един чудесен екип, всички през цялото време се забавлявахме и с много любов правихме този филм. 

Доволен от работата си с режисьора Митовски е и холивудският актьор Томас Арана. И въпреки, че се е снимал във филми на Мартин Скорсезе и Ридли Скот той признава, че никога досега не се е забавлявал толкова, колкото в "Мисия Лондон".

"Мисия Лондон" найпосле е зададена
netinfo

Томас Арана: Идеята да участвам в комедия беше фантастична. Никога не съм се забавлявал толкова, докато правя филм, колкото по време на снимките на "Мисия Лондон". Стилът и визията за комедия на Митовски са тези, които ми допадат и на мен. Аз научих много с този филм, защото заедно с режисьора и колегите всъщност се научихме да правим комедия.

Димитър Митовски: Това за комерсиалната страна на проекта - крайно време беше в България да се направи един комерсиален продукт. Крайно време е да разберем, че да имаме комерсиални продукти никак не е лошо. Комерсиално не е мръсна дума.

"Мисия Лондон" найпосле е зададена
netinfo