Номинираната за „Оскар” българска актриса Мария Бакалова се завръща в родината си, за да изпълни главна роля във филма „Триумф”, на който е и продуцент, съобщи електронното издание „Дедлайн”. Това е първият български филм, по който Бакалова работи след пробива си с с „Борат 2”, сложил начало на холивудската ѝ кариера, отбелязва изданието. 

Бакалова се включи в актьорския състав на „Триумф” заедно с друг български актьор с международен успех и признание Юлиан Костов („Сянка и кост”). Двамата са продуценти на новия филм с компанията си „Файв оушънс”.

Режисьори на черната комедия „Триумф” са Кристина Грозева и Петър Вълчанов, чийто филм „Бащата” с участието на Бакалова бе българският кандидат в категорията за най-добър международен филм на наградите „Оскар” през 2021 г., след като получи Голямата награда от кинофестивала в Карлови Вари през 2019 г.

Бакалова, която е в главна роля в „Триумф”, и Костов ще снимат заедно с водещите български актьори Юлиан Вергов и звездата от „Баща” Маргита Гошева.

Военната сатира е вдъхновена от действителни събития в България през 90-те години, когато след падането на комунизма екип от високопоставени военни и психолози предприемат строго секретна военна операция в селцето Царичина в търсене на мистичен извънземен артефакт, с който да променят хода на историята и България да си върне славата на велика страна.

 „Триумф”, част от трилогията на Грозева и Вълчанов след „Урок” от 2014 г.и  „Слава” от 2016 г., в момента се снима в България.
БТА