Луксът регистрира нови рекорди в Италия
Луксът регистрира нови рекорди в Италия / снимка: ProntoSofia

Поръчките за реализирането на суперлуксозни яхти в Италия достигнаха рекордни цифри.

Подобна ситуация има и на пазара на скъпи бижута и коли, съобщиха италианските медии. Според тях надпреварата за лукса характеризира целия период в годините след 11 септември.

Увеличаването на броя на супермилионерите и нарасналото търсене на скъпи предмети от страна на новобогаташите от развиващите се пазари благоприятства развитието на индустрията на лукса, коментира вестник „Република“, цитиран от ProntoSofia.

Много от компаниите за луксозни продукти напуснаха стратегията, според която се специализираха в производството на един вид продукти и „прегърнаха“, вместо това, цялата гама на лукса.

Многобройни бижутери вече се подписват и под яхти. Модни дизайнери пък изкупуват цели квартали в средновековни селища, превръщайки ги в туристически бижута за ексклузивни клиенти.

Скок отбелязаха и изложенията за лукс - Италия заема едно от първите места в света в тази сфера.

На 7-9 и 14-16 март северният италиански град Виченца ще бъде домакин на Панаира за яхти Luxury & Yachts. Панаирът съществува от 2003, но до миналата година се провеждаше във Верона.

През тази година Изложението ще покаже максимума в лукса - от коли до яхти, от бижута до вина. То ще бъде разположено на площ от 36 хиляди кв.м. Предполага се, че броят на изложителите ще надхвърли 300.

От 8 до 16 март пък в Неапол ще се състои Изложението за плавателни съдове Nautic-Sud. Миналогодишното му издание привлече 150 хиляди посетители и 600 участници.

От 6 до 14 октомври в Генуа ще се проведе 47-то издание на Salone Nautico Internazionale. Тогава ще дебютират и новостите в корабоплаването за 2009.

Панаирът в Падуа също ще бъде под знака на лукса. От 26 до 28 октомври там ще бъде Изложението за стари и исторически автомобили.

Миналата година то привлече 50 хиляди посетители, които се възхищаваха на изложените исторически модели на „Ферари“, „Мерцедес“ и „Мазерати“.