Православните християни днес честват Великден. Един от символите на светлия празник е яйцето. По този повод ви предлагаме няколко любопитни факта, събрани от в. "Дейли експрес" и "Фарм флейвър":
Велинград поставя рекорд с боядисани яйца
- По света всяка година се произвеждат около 1,2 трилиона яйца за консумация. Жител на планетата изяжда средно 173 яйца годишно.
- Четиридесет процента от яйцата по света се консумират в Китай. Страната е и най-големият производител на продукта на планетата.
Яйцата подобряват усвояването на полезните съставки в салатата
- Световният рекорд за приготвяне на омлети - 427 за 30 минути, принадлежи на Хауърд Хелмър.
Готвач разкри как се приготвят перфектните яйца
- Средностатистическата кокошка снася между 250 и 270 яйца годишно, но някои снасят и над 300.
- Белият или кафявият цвят на черупката зависи от породата на кокошката.
Три причини да включите повече яйца в менюто си
- Яйцата съдържат всички най-важни протеини, минерали и витамини. Жълтъкът им е сред малкото естествени източници на витамин D.
- Ядливата част на яйцето представлява приблизително 74 процента вода, 12 процента протеин и 11 процента мазнина.
Ако искате да отслабнете, хапвайте яйца на закуска
- Порите по повърхността на яйчената черупка достигат до 17 000.
Вижте как се бели яйце за 5 секунди (ВИДЕО)
Велинград поставя рекорд с боядисани яйца
- По света всяка година се произвеждат около 1,2 трилиона яйца за консумация. Жител на планетата изяжда средно 173 яйца годишно.
- Четиридесет процента от яйцата по света се консумират в Китай. Страната е и най-големият производител на продукта на планетата.
Яйцата подобряват усвояването на полезните съставки в салатата
- Световният рекорд за приготвяне на омлети - 427 за 30 минути, принадлежи на Хауърд Хелмър.
Thinkstock/Getty Images
- Средностатистическата кокошка снася между 250 и 270 яйца годишно, но някои снасят и над 300.
- Белият или кафявият цвят на черупката зависи от породата на кокошката.
Thinkstock/Getty Images
- Яйцата съдържат всички най-важни протеини, минерали и витамини. Жълтъкът им е сред малкото естествени източници на витамин D.
- Ядливата част на яйцето представлява приблизително 74 процента вода, 12 процента протеин и 11 процента мазнина.
Ако искате да отслабнете, хапвайте яйца на закуска
БГНЕС
Вижте как се бели яйце за 5 секунди (ВИДЕО)