Националният балет на Грузия владее сцената вече 75 години
Наричат ги „летящите грузинци“ и това не е случайно. Те летят на сцената... Отличават се с бързина в краката, танцуване на пръсти, а понякога дори и на колене. Танцьорите от „Сухишвили“ зарадваха отново българската публика, като включиха страната ни в своето турне.

Преди излизането си в зала 1 на НДК, танцьорите показаха уменията си пред родна публика във Варна, Бургас и Пловдив.

Националният балет на Грузия владее сцената вече 75 години. Именно годишнината е повод за турнето им, което събира в близо двучасов спектакъл най-емблематичните танци на трупата до момента.

Анита Иванова

Това, което отличава грузинците, са определени техники в танца. Плавните и пързалящи движения при жените винаги те карат да гледаш с широко отворени очи как точно се случва това придвижване, което те пренася сякаш в приказка. Дългите им рокли обаче не позволяват да се види точното движение.

Мъжете пък не излизат на сцената без своите саби и ножове, които са част от изявата им. Освен това те танцуват на пръсти с бързината на вятъра. А запазената им марка е придвижването по сцената на... колене.

Анита Иванова

Разбира се, облеклото също е част от отличителните белези на грузинския балет. Костюмите им са ръчно изработени, като някои от тях са с характерни шевици или пък с вшити камъни. Шапките на танцьорите също показват част от националното грузинско облекло.

Преди да излязат на сцената костюмите се подреждат и се гладят до последно

Анита Иванова

Под съпровода на "жива" музика от седем музиканта на сцената бяха представени танци със саби и ножове, шеметен ритъм, танцуване на пръсти и колене, а за финал плавното придвижване на булките на „Сухишвили“ постави завършек на спектакъла. Целите в бяло те завладяха сцената с нежното си присъствие.

Анита Иванова


В Грузия сватбената рокля винаги е била ушита само от бял плат. Затова и момичетата от турпата са с дълги бели рокли до земята, бродирани със златен или сребърен конец, а на главата си носят национална шапка с воал, който покрива отчасти лицата им.

Анита Иванова

Националният балет на Грузия е създаден през 1945 г., в състав от 35 човека, под стълбата на стара сграда на филхармония. Към днешна дата „Сухишвили“ са записали в своята история над 10 000 концерти в над 88 държави, а публиката, посетила концертите им, надхвърля 50 милиона души. В „ Ла скала“ публиката постава прецедент, като извиква танцьорите на бис цели 14 пъти.

Е, в България те излязоха на бис само веднъж, но бяха емоционално аплодирани, а очите на публиката видимо озарени от темпото и енергията, която им бе предадена отсреща и която може да те зареди за цяла вечер...



Всеки един от грузинските танцьори от трупата има куфар с личен номер и избродирано името "Сухишвили"

Анита Иванова