Критики към Кан и правилото за високите токчета на червения килим
Критики към Кан и правилото за високите токчета на червения килим / Guliver/Getty Images

Кинофестивалът в Кан бе разкритикуван за политиката си да допуска единствено жени, които носят обувки с високи токчета, да минат по червения килими за филмови премиери, предаде Асошиейтед прес.

Мнозина разкритикуваха организаторите на феста, след като сп. "Скрийн интернешънъл" оповести, че редица жени на средна възраст не били допуснати на премиерата на филма "Carol", защото носели обувки с плоски подметки. Актрисата Емили Блънт нарече тази новина "много разочароваща".

Дени Вилньов режисьорът на включения в конкурсната програма филм "Sicario", дори се пошегува, като заяви, че в знак на протест той, Бенисио дел Торо и Джош Бролин ще носят обувки с високи токчета на премиерата на лентата.

Всичко за тазгодишния фестивал в Кан четете тук

Директорът на кинофестивала в Кан Тиери Фремо обаче отрече да има нищо вярно в слуховете за забрана да се допускат жени, които носят обувки с плоски подметки, на филмови премиери, предаде Франс прес.

"Слуховете, че има изискване да се позволява единствено на жени, които носят обувки с високи токчета, да минат по червения килим преди филмови премиери, са неоснователни", заяви той. Върху поканите за гала прожекции се споменава само за смокинги и вечерни тоалети, без да се уточнява височината на токчетата.

Минаването по червения килим в Кан е повлияно много от традицията - очаква се мъжете да носят смокинги, а жените - рокли и обувки с високи токчета.

Източник: БТА