"Тя беше най-известното лице на планетата, заедно с кралица Елизабет", коментира кралският биограф Андрю Мортън пред Ройтерс преди 25-ата годишнина от смъртта на принцеса Даяна.

Даяна Франсис Маунтбатън-Уиндзор е родена на 1 юли 1961 г. в Сандрингам, графство Норфолк, Великобритания. Тя е четвъртото от пет деца и най-малката дъщеря на Джон и Франсис Спенсър. От поколения семейството е обвързано с британското кралски семейство, пише каналът "Royal News" във vbox7.

Даяна е 7-годишна, когато родителите ѝ се развеждат. Тя и по-малкият ѝ брат остават да живеят при майка си в Лондон, но празниците прекарват с баща си.

Първоначално Даяна започва своето образование вкъщи, където е възпитавана от гувернантка. След развода на родителите си тя преминава през много различни училища. Интересува се от музика, плуване и балет.

Даяна се среща за първи път с принц Чарлз на 16 ноември 1977 г. По това време той излиза с нейната по-голяма сестра Сара. След един уикенд в провинцията през лятото на 1980 г. между двама прехвърчат искри. В края на годината той я представя на родителите си, които я одобряват.

На 6 февруари 1986 г. се състои годежа им, който се пази в тайна в продължение на почти три седмици. Даяна избира сама своя годежен пръстен.

Даяна е 20-годишна, когато се омъжва за Чарлз на 29 юли 1981 г. в катедралата „Свети Павел“. Церемонията е гледана от 750 милиона души по телевизията, а 600 000 са по улиците, очаквайки да видят двойката. Даяна носи рокля на стойност 9000 паунда. По време на обетите, тя размества две от имената на принца.

Първият си син Уилям Даяна ражда година след сватбата на 21 юни 1982 г. Принцесата споделя, че е изпаднала в тежка следродилна депресия. Вторият син, Хари, е роден на 15 септември 1984 г. Даяна дава по-голяма свобода на децата си, отколкото е позволено на кралските наследници.

След 15 години брак, Даяна и Чарлз решават да се разведат, като основната причина е връзката на принца с Камила Паркър-Боулс. На 28 август 1996 г. разводът е финализиран. Даяна губи титлата „нейно кралско височество“ и вместо това е наричана Даяна, принцеса на Уелс.

Даяна става част от множество благотворителни кампании и помага на много благотворителни сдружения.

На 31 август 1997 г. тя загива в автомобилна катастрофа в тунел в Париж, докато се опитват да избягат от папараци. Заедно с нея в колата загиват и Доди ал Файед и техния шофьор Анри Пол. За събитието има хиляди конспиративни теории.

След смъртта на Даяна из цяла Англия се появяват паметници в нейна памет. Излизат множество биографични книги, филми и сериали, които показват части от живота ѝ.