Контрабанда на запалки в ЕС
Контрабанда на запалки в ЕС / netinfo

Координационната служба на ЕС за борба срещу злоупотребите (ОЛАФ) е разкрила измама за над 20 милиона евро, с които е ощетен бюджетът на Европейския съюз. Измамата е свързана с внасяни от Азия запалки за еднократна употреба.

Засечени са няколко случая на голям внос на китайски запалки за еднократна употреба, обявявани с произход от Индонезия и Малайзия. В тези две страни през последните четири години били внесени огромни количества произведени в Китай запалки - около 300 милиона бройки.

Годишно в Европейския съюз се употребяват около 1 милиард запалки за еднократна употреба на цена плюс минус 50 евроцента за една. Внасяните от Китай такива запалки се облагат с антидъмпингова такса от 6,5 евроцента на запалка.

С вноса на китайски запалки с обявяван произход от други страни се избягва плащането на антидъмпинговата такса. При големи количества спестената сума става значителна.

Засега китайски запалки за еднократна употреба, обявени с произход Малайзия и Индонезия, за засечени в Чехия, Литва, Италия, Испания, Германия и Великобритания, съобщи ОЛАФ.

Според службата при разследването на случая тя е получила много сериозно съдействие от европейските производители на запалки за еднократна употреба.