Плодовете безспорно са храна, която е добре да присъства във всекидневното ни меню. Те са източник на ценни за организма витамини и минерални соли, а също така и на белтъчини и въглехидрати. Плодовете могат да окажат огромно въздействие върху здравето ни, като насищат тялото с енергия, подобряват работата на сърдечно-съдовата система. Затова природата е най-добрият лекар - тя ни лекува със своите скрити и явни сили.

Много хора обаче приемат плодовете като даденост - полезни са и трябва да се ядат, но може и без тях.

Вижте някои от най-полезните плодове

Ябълки

Една ябълка на ден увеличава продължителността на живота ни с три години. Тя съдържа пектин, витамините В1, В2, С, Е, Р, РР и минералите калий и бор.

Забравете фрешовете и шейковете, заложете на пресни плодове

Кайсии

Освен че са причина за добрия тен на консумиращите ги, те се грижат за здравето на сърцето и очите ни, подобряват имунитета. Съдържат витамин А, витамини от група В, РР, калий, калций, магнезий и желязо.

Как да се храним през пролетта?

Диня

В 100 гр диня има само 26 калории, което я прави много подходяща за диети. Съдържа и витамините А, В1, В3, С, калций, желязо, магнезий и мед.

Малини

Богати са на витамин С и А, калий, калций и магнезий. 100 гр малини съдържат 52 калории, а ни пазят от ракови заболявания. Освен това помагат при махмурлук.

Боровинки

Боровинките са много добри източници на каротин, витамини В1, В2 и С, калий, натрий, калций, магнезий, фосфор и желязо. Това са плодовете с най-висока способност да разграждат свободни радикали.