/ Gulliver/Getty Images
Киното е любимо на много хора по света. Но то ни привлича не само с красивите, благородни и позитивни герои и филми, а и с тъмнината, мрака, ужаса и апокалиптичните визии. Един от най-важните елементи във филмите са злодеите, често или главни герои, или противопоставящи се на основните, положителни персонажи, но нерядко по-запомнящи се от тях. Те се появят в много различни форми и роли - от серийни убийци, банкери, обсебени влюбени жени, до научнофантастични чудовища.

Порталът „Бизнес Инсайдер“ състави списък с „най-добрите“ от тях, т.е. най-запомнящите се, мрачни, зловещи герои от филми. На първо място е героят, създал кошмари за няколко поколения фенове на „Междузвездни войни“ – Дарт Вейдър.

Сред първите 10 филмови злодеи на второ място е противникът на Батман - Жокера, следван от Антон Чигур (от „Няма място за старите кучета“), Ханибал Лектър („Мълчанието на агнетата“), а на пето място - акулата от хорър поредицата "Челюсти".

От 6 до 10 място са Амон Гьот от „Списъкът на Шиндлер“, Терминатор от „Терминатор 1“, Алекс Форест („Фатално привличане“), Норман Бейтс („Психо“) и на десето място е банкерът Мистър Потър във филма "Прекрасен живот". 
БГНЕС