/ БГНЕС
Китай обяви проектоправила за генното редактиране и други потенциално рискови биомедицински технологии, след като съобщението за създаване на бебета с променена ДНК възмути световната научна общност, съобщи АП. Според предлаганите правила генното редактиране, генният трансфер и генното регулиране ще бъдат категоризирани като "високо рискови" и ще се контролират от държавната комисия по въпросите на здравеопазването.

Учени твърдят, че са създали първите генно редактирани бебета

Мерките се предлагат, след като през ноември миналата година Хъ Цзянкуей от Южния научно-технологичен институт в Шънчжън обяви, че е променил ДНК на момиченца близначки с метода за редактиране на гени СRISPR-cas9. Той дава възможност да бъде въвеждан необходим ген или дезактивиран проблемен ген.

Разкритието, че методът е използван за зачеване на деца, предизвика реакция за етичната страна на процедурата. Специалистите заявиха, че Хъ е изложил децата на неизвестни здравни рискове и възможна по-голяма податливост на вирусни заболявания.

Създават нов човешки вид, а ние гледаме с широко затворени очи

Генното редактиране за репродуктивни цели е забранено в САЩ и повечето европейски държави. В Китай са забранени изследванията с ембриони, "които нарушават етични или морални принципи". Според етични принципи от 2003 г. генното редактиране е допустимо с научни цели, но експерименталните ембриони не трябва да се поддържат живи повече от 14 дни.
Хъ Цзянкуей каза, че е редактирал гените на бебетата, за да ги направи резистентни на вируса ХИВ, защото баща им е заразен.

БГНЕС

В интервю пред АП един месец преди да бъде обявен проектът му, Хъ каза, че според него генното редактиране на човешки ембриони, от което се ражда дете, е разрешено в Китай, защото там няма закон, който да го забранява.

Китай спря работата по генното редактиране на бебета

Китайските власти веднага спряха експериментите на Хъ, след като той ги огласи. Хъ обаче е нарушил националните указания за работа и ще бъде наказан за законови нарушения, съобщи Синхуа миналия месец. Агенцията не посочи кои закони той може да е нарушил, но отбеляза, че е изфабрикувал етичен коментар от други специалисти.
БТА