/ ThinkStock/Getty Images
Твърди се, че в Шънджън са се родили първите генетично модифицирани деца. В лабораториите на Китай и САЩ се кове бъдещето на човешката раса. А Европа, изворът на човешкото знание, се занимава с миналото, пише С. Райчева.

Духът излезе от бутилката - генетично модифицираните хора са сред нас. Две момиченца, появили се на бял свят преди няколко седмици в Шънджън, Китай, са първите човешки същества, родени с редактиран геном, твърди китайският учен Хе Джанкуей, ръководил научния експеримент. Близначките са деца на китайско семейство, в което единият родител е носител на ХИВ. Те са заченати чрез ин-витро процедура и са програмирани да бъдат резистентни към вируса на СПИН. Опитът да се заменят двата огледални гена, отговарящи за имунната реакция, е бил успешен само при едно от децата. При второто се наблюдава смесване, което няма да му осигури резистентност. Този първи човешки експеримент е възможен благодарение на технологията за генетично редактиране CRISPR/CAS9.

генно инженерство
ThinkStock/Getty Images

За ползите и вредите

Генетичното инженерство не е нещо ново - човечеството вече 40 години усъвършенства своите инструменти за интервенция в генома на огромен брой видове. Големият пробив в редактирането на човешка ДНК идва с CRISPR - технология, взета на заем от естествен защитен механизъм при бактериите и археите. Откритието на биоинженерите Дженифър Дъдна и Еманюел Шерпантие от 2012 година позволява подмяната на конкретни гени по сравнително лесен и евтин начин. С помощта на протеина CAS9 се създава ножица, която прерязва ДНК на точно указано чрез РНК нуклеотиди място. Използвайки заздравителните ѝ механизми, в двойната верига на молекулата се въвежда нова матрична ДНК. Резултатът - редактиран ген, който се предава и на следващите поколения, тъй като е подменен на ембрионален етап.

Учени твърдят, че са създали първите генно редактирани бебета

Този нов метод може да се превърне в победа над онкологичните и вродените заболявания, да доведе до създаването на универсални ваксини от нов вид, да донесе огромни ползи за човешкото здраве и дълголетие. Но в същото време би могъл и да бъде ключът към друг социален ред, базиран на генетични неравенства (или пък равенства - чрез уеднаквяване), би могъл да бъде първата стъпка в създаването на нова по своя еволюционен смисъл човешка раса, би могъл да раздели човечеството на две. От нас зависи къде ще поставим границата, а по всичко изглежда, че не разполагаме с инструментите да създадем единен, общочовешки подход и граници просто няма да има.

Момиченце се роди от замразен преди четвърт век ембрион (СНИМКИ)

В САЩ и Китай технологията вече е достигнала училищната лаборатория. Разумен ход, като се има предвид историята на личния компютър - неговата демократизация през 1980-те, последвана от превръщането му в ежедневен предмет и икономическите ползи от това. В Германия обаче право да работят с CRISPR имат само лицензирани за генетични изследвания лаборатории. А единствената европейска страна, която позволява генетичните опити с хора на ранна ембрионална фаза, е Англия. В това време университети и частни корпорации в САЩ и Китай напредват с огромни стъпки в генетичната надпревара, която, за разлика от космическата, ще има реални, непосредствени последствия за човечеството.

Учени ще картографират гените на всички сложни видове на нашата планета

Къде е Европа?

За първи път в историята Старият континент не е водещ в науката и технологията. Европа, изворът на човешкото знание, философия и прогрес, се занимава със своето минало, докато бъдещето на човешката раса се кове в лаборатории в САЩ и Китай. Революцията на генното инженерство се състоява пред широко затворените ни очи. Достъпна и нерегулирана, тя превръща homo sapiens в еволюционен демиург и отваря път към немислими неравенства и възможности пред човешката раса. Войната за патенти върху свръхваксините и свръхчовека е факт, а ние, европейците, не просто не участваме в нея, а сякаш не я забелязваме.

Искаме ли "дизайнерски бебета"?

Днес решаваме как децата ни да обитават свят на генетично неравенство, с регулиран от пазара достъп до продукти като увеличена продължителност на живота, чисти от болести ембриони и универсални генетични ваксини. Днес се раждат първите генетично модифицирани бебета. Днес първият емоционален робот получава саудитско гражданство. Днес е научно-фантастичното бъдеще, което е вълнувало детските ни умове в книгите на Саймък и Азимов. И нашето разединено човечество, а още повече нашата разединена Европа, са напълно неподготвени да посрещнат огромните философски въпроси, породени от биоинженерната революция.

бебе
ThinkStock/Getty Images

И още:

Учени получиха разрешение за спорна технология за редактиране на човешки гени

Находка променя представата за появата на Хомо сапиенс

Учени защитиха генното модифициране на човешки ембриони

Учени опровергаха популярна хипотеза за произхода на човека