Доказаха, че хората още еволюират
Доказаха, че хората още еволюират / ThinkStock/Getty Images

Учени откриха генетични доказателства, че естественият подбор продължава да ръководи човешката еволюция, съобщи в. "Дейли мейл".

До неотдавна се смяташе, че хората са престанали да еволюират преди около 40 000 години. Някои по-нови изследвания обаче показаха, че черти като резистентност на малария и адаптиране към големите височини са еволюирали сравнително неотдавна.

Пенисът е еволюирал само веднъж

Затова учени от Харвардския университет анализираха връзки между относителния репродуктивен успех, който служи за измерване на еволюционната приспособимост чрез броя на потомците, докато човек е жив, и генни варианти, които са свързани с определени черти.

Какъв е бил животът на ранните хора?

Учените, ръководени от д-р Джонатан Бийчам, са работили с хора от американски и европейски произход, родени от 1931 г. до 1953 г., които са участвали в изследване, проследяващо здравословното състояние на около 20 000 американци на възраст 50 години.

Фотосинтезата е по-древна, отколкото се смяташе досега

Резултатите показват отрицателна връзка между относителния репродуктивен успех и нивото на образование. Това означава, че еволюцията може да залага на по-ранно прекъсване на обучението, защото колкото по-високо образование имат хората, толкова по-малко са техните наследници.

Освен това има данни за поява на менструацията на по-голяма възраст. Авторите обаче предупреждават, че тези темпове на подбор са малки в сравнение с бързите промени, предизвиквани от културни фактори и от околната среда в най-скорошните поколения.

Източник: БТА