Учени получиха разрешение за спорна технология за редактиране на човешки гени
Учени получиха разрешение за спорна технология за редактиране на човешки гени / Thinkstock/Getty Images

Учени от Великобритания са получили разрешение от местното Управление по оплождане и ембриология да използват в изследване спорна технология за редактиране на човешки гени, породила опасения, че преминава твърде много етични граници, предадоха световните информационни агенции.

Екип от института "Франсис Крик" в Лондон е получил разрешение да използва технологията, известна като CRISPR-Cas9, в изследване с ембриони през първата седмица от развитието им. Това е първият случай в света, в който национален регулаторен орган разрешава подобно изследване.

Гени са виновни за затлъстяването, хапче чудо ще помага да се борим с него

Изследователите ще използват техниката в опит да проучат по-добре гените, от които човешките ембриони се нуждаят за успешното си развитие.

Екипът от института "Франсис Крик" с ръководител д-р Кейти Найъкън поиска разрешение за използването на спорната технология през септември 2015 г.

Миналата година китайски учени предизвикаха глобален фурор, съобщавайки, че са използвали въпросната технология, за да редактират генома на човешки ембриони. Ниският процент на успеваемост обаче накара специалистите от Китай да прекратят изследването.

Постижения в медицината през 2015-а

Целта на подобен експеримент е изкореняването на наследствени заболявания като мускулна дистрофия и ХИВ. Противниците обаче смятат, че подобна намеса прекрачва етичните норми и може да доведе до появата на "дизайнерски бебета".

Източник: БТА