Учени защитиха генното модифициране на човешки ембриони
Учени защитиха генното модифициране на човешки ембриони / Thinkstock/Getty Images

Учените трябва да имат възможност да модифицират генно човешки ембриони, защото тези експерименти са много важни за задълбочаване на познанията по фундаментална биология, обяви международна експертна група, цитирана от Ройтерс.

Групата „Хинкстън” - международна мрежа от специалисти по стволови клетки, биоетика и научна политика, заяви, че редактирането на генома на човешки ембриони е от огромно значение за научните изследвания. Тя обаче направи уточнението, че генното модифициране на ембрионите в клинични условия, с цел те да се родят като генно модифицирани бебета, все още не би трябвало да се прави.

В научните среди има несъгласие за бъдещето на нова генна технология, която има потенциал за създаване на „бебета по поръчка” - концепция, която предизвиква широко неодобрение.

Технологията CRISPR-Cas9 дава възможност на учените да редактират практически всеки ген, който желаят, включително и в човешки ембриони. Това позволява да бъдат открити и коригирани генетични дефекти.

Китайски биолози предизвикаха международен фурор тази година със съобщението, че са направили първия експеримент за редактиране на ДНК на човешки ембрион.

Според много учени потенциалът на технологията за открития и възможност за лечение на тежки болести е много по-сериозен от възможните злоупотреби заради хора, искащи бебета по поръчка.

Други обаче се опасяват, че след като бъде разрешено технологията да се използва за изследвания, е невъзможно тя да остане само в научните институти и в крайна сметка ще стигне на пазара и ще бъде използвана за създаване на по-съвършени бебета.

Източник: БТА