Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / ThinkStock/Getty Images
Китайски учен твърди, че е участвал в създаването на първите генно редактирани бебета - близначки, чиято ДНК е променена, така че да се предава на поколенията, съобщи Асошиейтед прес. Американски учен също каза, че е участвал в разработката в Китай.

Ако твърденията на учените са верни, това ще е голяма промяна в науката и етиката.

Учени използваха спорна технология за редактиране на човешки ембриони
 
Подобни експерименти са забранени в САЩ, именно защото ДНК промените могат да бъдат предадени на поколенията, а и съществува риск да бъдат засегнати други гени. 
 
Хе Джанкуей от Южния научно-технологичен институт в Шънджън, който е учил в американските университети Райс и Станфорд, каза, че е променил ембрионите на няколко двойки, подложили се на репродуктивно лечение. Досега е имало една бременност с такива ембриони.
Целта не е била да бъде предотвратена наследствена болест, а да бъде направен опит бебетата да придобият резистентност към зараза с вируса ХИВ.

Искаме ли "дизайнерски бебета"?
 
Потвърждение на твърденията на Хе Джанкуей няма. Статия за разработката му не е публикувана в научно списание, за което методът да бъде проверен от специалисти.
 
Хе разказа върху какво работи в Хонконг на организаторите на конференция по генно редактиране, както и в ексклузивно интервю пред Асошиейтед прес.
Много специалисти мислят, че методът е прекалено рисков. Някои учени порицаха начинанието като експеримент с хора, който не е оправдан морално.
 
Известният генетик от Харвард Джордж Чърч обаче го защити, защото ХИВ и СПИН са "основна и нарастваща заплаха за човешкото здраве".

Учени защитиха генното модифициране на човешки ембриони
 
От няколко години съществува сравнително лесен метод за редактиране на гени - КРИСПР-кас9. Той се използва върху хора отскоро за лечение на фатални болести, като направените промени остават само за този човек. При редактирането на сперма, яйцеклетка или ембрион обаче промените могат да бъдат наследени.

Бебе се роди 4 години след смъртта на родителите си (СНИМКА)
 
Китайският учен каза, че първо е тествал метода с мишки, маймуни и човешки ембриони в лаборатория и е кандидатствал за патенти. Той е избрал да редактира гена CCR5 за ХИВ, защото СПИН е голям проблем в Китай.
Всички мъже, участвали в експеримента, са били заразени с ХИВ, но жените са били здрави. Генното редактиране обаче не е целяло да предотврати малкия риск от предаване на вируса, защото това вече се постига с традиционна медицина. Хе Джанкуей предложил на двойките шанс да имат дете, което да бъде предпазено от тяхната съдба.

Момиченце се роди от замразен преди четвърт век ембрион (СНИМКИ)
 
Генното редактиране е направено по време на оплождане ин витро. Когато ембрионите били на 3 до 5 дни, били проверени дали са с редактирани гени. Двойките можели да изберат дали да използват редактиран ембрион или обикновен.
Редактирани били 16 от 22 ембриона, а от тях 11 били използвани за имплантиране на шест жени, преди да бъде постигнато забременяването с близначките.

Роди се първото бебе с ДНК от трима родители (СНИМКИ)
 
Изследванията показват, че едното момиченце има две копия на променения ген, а другото само едно. Данни да са увредени други гени няма. Липсата на гена CCR5 обаче е предпоставка за поява на други заболявания, например западнонилска треска, или човекът да умре от грип.
Използването на ембриона със само едно копие на редактирания ген за специалистите е доказателство, че "главната цел е била да бъде тествано редактирането, а не да бъде избягната болестта".

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА