Учени се опитват да създадат изкуствен човешки геном
Учени се опитват да създадат изкуствен човешки геном / ThinkStock/Getty Images

Американски учени са разработили проект, който цели да бъде създаден изкуствен човешки геном, предаде Франс прес. Това може да революционизира биотехнологиите, но предизвиква безпокойство от етично естество.

Проектът за написване на човешки геном Human Genome Project-Write бе разкритикуван от редица учени заради потенциалната възможност да бъдат създадени деца без биологични родители. Изтъкнато бе също, че среща на стотина учени за обсъждането на проекта в медицинския факултет на Харвардския университет миналата година е била държана в тайна.

Учени се опитват да създадат зародиши от човешки и животински клетки

Според 25-имата инициатори на проекта, сред които експертът по генетика Джордж Чърч от Харвардския университет и Джеф Бейки от Нюйоркския университет, инициативата би трябвало да доведе до много научни и медицински пробиви, позволявайки да се създадат елементи на ДНК, без да се изразходват големи средства.

Учени получиха разрешение за спорна технология за редактиране на човешки гени

Потенциалното приложение на проекта е свързано по-специално с възможността да се създадат човешки органи и изкуствени клетки, които са резистентни към всички вируси и видове ракови болести, отбелязаха инициаторите му.Те са на мнение, че ще е възможно също да се ускори производството на ваксини и да се разработят лекарства, като се използват човешки клетки и изкуствени органи.

За осъществяването на проекта ще са нужни 100 милиона долара.

Източник: БТА