Картина на абориген предадена за над 2 млн. долара
Картина на абориген предадена за над 2 млн. долара / netinfo

Картината на австралийския абориген Клифърд Посум Тжапалтжари беше продадена в Мелбърн за 2,1 милиона долара /2,4 милиона австралийски долара/.

Това е най-голямата сума, платена досега за произведения на коренен жител на Австралия, посочва Блумбърг. Предишният рекорд е от май 2007 г., когато платното „Сътворението на земята” на Емили Кейм Кнгварейе беше продадено на търг за 1 милион австралийски долара, предаде БГНЕС.

Клифърд Посум Тжапалтжари /1933-2002/ е нарисувал картината "Варлугулонг" през 1977 г. и тогава тя е струвала 2500 австралийски долара. Тъй като художникът е пресъздал в творбата си сложен митологичен сюжет, използвайки оригинална техника, работата веднага беше определена като класическа, обяснява „Телеграф”.

Варлугулонг е мястото, където според легендата двамата синове на Лунгката, човека-гущер със син език, убиват кенгуру. Те обаче не дали на баща си от месото и той, разгневен, подпалва горски пожар, при който синовете му загиват. Художникът изобразява събитията на платното, подобно на топографска карта.

Изкуството на аборигените съществено поскъпна през последните 10 години, а творбите на Тжапалтжарри се ценят особено високо. Интересно е, че новият собственик на картината „Варлугулонг” е Националната галерия на Австралия и платното ще бъде изложено в новото крило на музея в Канбера.