В астрологията, както и в психологията, съществуват 4 типа човеш­ки темперамент.

Четирите основни темперамента, които определят характера на човек, са холеричен, флегматичен, сангвиничен и меланхоличен. Те са свързани с четирите стихии.

Как да определите кой е вашият?

От всички десет планети, включително асцендентът в хороскопа ви, вижте коя стихия преобладава - това е вашият елемент.

Зодиакалната двойка с минимален шанс за успешна връзка

Ако имате четири планети във вода, по две във въздух, огън и земя, значи вашият елемент е водата. Повечето случаи ние сме комбинация от няколко елемента и ако това важи за вас, имайте предвид качествата на всичките. Възможно е да имате 4 планети в земя и 4 в огън, а по една във вода и въздух. Тогава вие сте комбинация от преобладаващи земя и огън.

Холеричен темперамент

Изразява го стихията огън. Това са зодии Овен, Лъв и Стрелец. Характеризира се с висока вътрешна и висока външна активност. Хората с преобладаваща огнена стихия са решителни, бързи и самостоятелни, своеволни. Изразяват се демонстративно. Нетърпеливи са и трудно довършват нещата докрай. Страхът си проявяват като агресия и нямат проблем да влизат директно в конфликти.

Отрицателни черти

Могат да бъдат груби, неотстъпчиви и егоистични.

Зодиите, които изневеряват най-много

Флегматичен темперамент

Представя го елементът на земята. Това са зодиите Телец, Дева и Козирог. Изразява се с ниска вътрешна и ниска външна активност. Пълната противоположност на холеричния темперамент. Ако съчетавате в себе си тези два елемента ще се налага да се справяте с вътрешни противоречия. Земните хора са отговорни, надеждни и практични. Притежават търпение, държат на изградените навици и не са особено бързи в действията си. За да възприемат нещо ново им е необходимо добре издържано логично обяснение. Обичат да показват готовите резултати на това, което правят.

Отрицателни черти

Могат да бъдат недостъпни, егоистични, алчни и равнодушни. Необходимо им е повече време, обстановка на сигурност, спокойствие и уединение.

Сексуалният темперамент според зодията

Сангвиничен темперамент

Представен е от елемента на въздуха. Това са зодии Близнаци, Везни и Водолей.
Характеризира се с ниска вътрешна и висока външна активност. Хората с такъв темперамент са любознателни, дружелюбни и общителни. Липсва им търпение, лесно им доскучава.

Комуникацията и общуването са важни за тях. Стимулират се интелектуално и е изключително важно да им бъде интересно. Трудно довършват нещата докрай. Необходими са им движение и промени.

Меланхоличен темперамент

Елементът е вода. Това са родените под знака на Рак, Скорпион и Риби. Характеризира се с висока вътрешна и ниска външна активност. Водните хора са хора на чувствата - раними, затворени и впечатлителни. Единствено Скорпионът от тях се изразява по-различно, тъй като го управляват две мъжки планети - Плутон и Марс. Той не показва чувства и няма проблем да влиза в конфликти.

Не обичат конфликти, нужна им е атмосфера на доверие и внимание. Емоционалният контакт и изразяването на чувства са най-важни за Водните хора.