/ Gulliver/Getty Images
Нобеловите лауреати и техните близки, членовете на шведското кралско семейство и на правителството, бяха нагостени с хайвер и патица на официалната вечеря, дадена в тяхна чест в стокхолмското кметство, предаде ТАСС.

Менюто за тази година беше публикувано на сайта на Нобеловия фонд и в него беше включен хайвер от рипус за ордьовър, патица със савойско зеле като основно ястие и малинов и шоколадов мус за десерт.

Официалната вечеря в чест на Нобеловите лауреати
Gulliver/Getty Images

Банкетът е кулминацията на нобеловите тържества. Неговата подготовка отне девет месеца и тя започна още през месец февруари, когато беше решено с какво ще бъдат угощаване гостите. До самото провеждане на мероприятието менюто се пазеше в строга тайна.

Официалната вечеря в чест на Нобеловите лауреати
Gulliver/Getty Images

За приготвянето на ястията тази година отговаряше известният шведски ресторантьор Себастиан Гилбранд.

Банкетът започна с тържествена процесия, когато кралското семейство, лауреатите и останалите гости преминаха по стълбите в Синята зала на кметството.

Официалната вечеря в чест на Нобеловите лауреати
Gulliver/Getty Images

Официалната вечеря в чест на Нобеловите лауреати
Gulliver/Getty Images

Те бяха настанени на 65 маси, застлани с ленени покривки с дължина 500 метра. По масите бяха разположени 9540 чинии от порцелан и 5400 стъклени чаши, придружени от 9450 прибора за хранене.

Официалната вечеря в чест на Нобеловите лауреати
Gulliver/Getty Images

Официалната вечеря в чест на Нобеловите лауреати
Gulliver/Getty Images

Да се попадне на това мероприятие е често неосъществима мечта за мнозина, тъй като честта да гостуват на банкета е запазена само за 1340 души.

Снимките са забранени, но повечето гости нарушават тази забрана. След банкета гостите се отправят в Златната зала на кметството за традиционния Нобелов бал.

Официалната вечеря в чест на Нобеловите лауреати
Gulliver/Getty Images

Официалната вечеря в чест на Нобеловите лауреати
Gulliver/Getty Images


За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА