/ ThinkStock/Getty Images
Колекцията на музея се стреми да постави на изпитание усещането за вкус
Умряла мишка в китайско вино и фасове в сирене вероятно предизвикват погнуса. Но нищо не е по-неприятно за небцето от консумацията на исландска ферментирала акула, увери експерт, цитиран от Ройтерс.



"Човек има чувството, че дъвче напоен с урина матрак", заяви Самюъл Уест, куратор в Музея на отвратителните храни в Малмьо. "Покойният вече Антъни Бурдейн навремето довери, че исландската ферментирала акула е най-гнусното нещо, което някога е консумирал, и аз съм напълно съгласен с него", споделя още той.



От пикантни заешки глави до супа от плодови прилепи, колекцията на музея се стреми да постави на изпитание усещането за вкус. Скакалци, печени животински черепи и други части от телата на животни, включително очни ябълки, са изложени в съдове.



Освен исландска ферментирала акула, европейските храни включват сирене от Сардиния казу марцу с ларви от насекоми, шотландска саздърма с овнешка карантия и шведска ферментирала херинга. Азиатските храни са представени от миризливия плод дуриан и смърдящо тофу.



Супата от плодови прилепи пък идва от архипелага Палау в Тихия океан.
БТА