/ Gulliver/Getty Images
От 1948 до 1971 г. „Шоуто на Ед Съливан” е най-популярното телевизионно предаване, където се появяват артисти, музиканти, комици и хора от шоубизнеса. То се излъчва на живо по CBS от 20.00 до 21.00 ч. Дебютира на черно-белия екран на 20 юни 1948 г. и се излъчва (след 1965 г. вече с цвят) цели 23 години.
 
За всички тези години при Ед Съливан са гостували някои от най-известните имена в музиката - Дъ Дорс, Бийтълс, Елвис Пресли, Боб Дилън, Джанис Джоплин, Тина Търнър, Лайза Минели, Джаксън 5, Барбара Стрейзънд...
 
Нощта, която промени Америка - Ед Съливан им показа „Бийтълс”

През 1956 г. едно име се оказва пречка за водещия - „дивата музика” на новоизгряващата звезда Елвис Пресли не се вписва в представите за „семейно шоу”, смята Съливан. Когато обаче Пресли се появява в шоуто на основния конкурент - „Шоуто на Стийв Алън”, Ед преосмисля позицията си по въпроса.
 

Gulliver/Getty Images


Малко по-късно Елвис се появява и при него и приковава вниманието на 60 млн. души - абсолютен рекорд за рейтинг на предаване по телевизията до този момент. Този резултат на практика отваря вратата на рокендрола към домовете на американците.

С едно от изданията си обаче шоуто завинаги записва името си в телевизионната история. Година преди да се превърне в цветен продукт, чисто технически, на черно-белия екран се случва революция - гостува Ливърпулската четворка „Бийтълс”. На 9 февруари 1964 г. бандата за първи път се появява на телевизионния екран отвъд океана, с което дава началото на т.нар. „Бийтълмания”.
 

В този момент „Бийтълманията” вече владее Великобритания, но в САЩ, най-големият пазар за популярна музика, издаването на плоча на четворката от Ливърпул се забавя с близо година, тъй като Кепитъл Рекърдс, американското подразделение на EMI, отказва да издаде първите два суперхита на „Бийтълс” „Please Please Me“ и „From Me to You“. Грандиозният успех на „I Want to Hold Your Hand“ през лятото на 1963 г. обаче принуждава компанията спешно да издаде плочата през декември. А после не закъснява и поканата за концертния дебют на групата в САЩ.
 
Когато „Бийтълс” заминават за Съединените щати на 7 февруари 1964 г., около 4000 техни почитатели се събират край летище „Хийтроу“. Седмиците преди това „I Want to Hold Your Hand“ е продаден в 2,6 милиона копия отвъд океана, но членовете на групата се притесняват как ще бъдат приети. Страховете им обаче не се оправдават - на нюйоркското летище „Джон Кенеди“ ги посреща истерична тълпа почитатели.
 

Gulliver/Getty Images

Продават на търг част от декора за „Шоуто на Ед Съливан” с участието на „Бийтълс”

Два дни по-късно Джон, Пол, Джордж и Ринго участват за пръв път в предаване на живо по американска телевизия в Шоуто на Ед Съливан. Изпълнението им е заглушено от писъците на тийнейджърките в публиката. Въпреки това приковават вниманието на около 75 млн. американски зрители - 40% от населението на САЩ.
 
Ден по-късно е и първият им концерт в Уошингтън Колизиъм. На 11 февруари те са отново в Ню Йорк - в емблематичната „Карнеги Хол”. Истерията на почитателите им достига критична точка и принуждава полицията да затвори улиците около музикалната залата. Следва още едно участие в Шоуто на Ед Съливан преди групата да се завърне във Великобритания на 22 февруари.
 

Тази първа поява на „Бийтълс” на живо в САЩ се счита за един от най-важните моменти в историята на музиката и телевизията от много историци и критици. В онази неделна нощ групата изпълнява пет песни - „All My Loving”, „Till There Was You”, „She Loves You”, „I Saw Her Standing There” и „I Want To Hold Your Hand”.
 
Половин век след първото посещение на четиримата от Ливърпул в САЩ CBS отбеляза годишнината с предаването „Бийтълс - нощта, която промени Америка“. В програмата се включиха Ринго Стар и Пол Макартни.