Вулканите са едни от най-мощните природни сили на планетата. Те носят името си от римския бог Вулкан - богът на огъня. Вулканите могат да рушат и да строят. Ето как се образуват:

Знаем, че повърхността на Земята е хладна и твърда, но това не е так във вътрешността й. Под дебелия повърхностен слой, дълбоко в недрата на Земята, има слой от горещи разтопени скали. Те се наричат магма и понякога само една пукнатина на хладната земна повърхност или така наречената земна кора, може да предизвика магмата и където има вулкан да изригне.

Вулканите - природните феномени (ВИДЕО/СНИМКИ)

Има два основни начина, по които се формират вулканите. При първият вулканите се формират на границата на две тектонични плочи. Самите тектонични плочи са огромни плочи земна кора, които всъщност плават върху слоя магма отдолу и са известни като мантия на Земята. Когато две тектонични плочи се разделят, позволяват на магмата от мантията да се появи на повърхността на Земята. Дори при лек сблъсък на две тектонични плочи може да се разкъса част от кората под тях и по този начин магмата да изригне и да образува нови планини.

вулкан
ThinkStock/Getty Images

Новата магма под кората започва да създава напрежение и когато то стане много силно, може да избухне през земната кора като изригващ вулкан.

Друг начин за образуване на вулканите е чрез така наречените горещи точки. Учените смятат, че когато някой вулкан се формира далеч под тектоничните плочи, мантията отдолу е необичайно гореща или земната кора на това място е необичайно тънка и позволява на магмата лесно да достигне до повърхността .

Магмата, която си излива на земната повърхност, се нарича лава.

вулкан
ThinkStock/Getty Images


И още:

Вулкан изригна в Япония (ВИДЕО)

Вулкан в Камчатка изригна след 250 години покой (ВИДЕО)

Вижте изригването на вулкана Павлоф в Аляска (СНИМКИ)

В Япония ще следят активността на вулканите с дронове

Дете и родителите му паднаха в кратера на вулкан в Италия и загинаха

Какво отприщва супервулкани

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук