Откриха най-дългата верига от вулкани в света
Откриха най-дългата верига от вулкани в света / ThinkStock/Getty Images

В източната част на Австралия беше открита най-дългата верига от вулкани /сред континенталните/, съобщи сп."Нейчър". Тя е с протежение от над 2000 километра.

Геолозите отдавна изследват неголемите огнища на вулканична активност на континента, но едва сега те откриха признаци за древна "огнена дъга", която обединява отделните вулкани в една гигантска верига.

В Източна Австралия се срещат много региони със следи от вулканична активност, но те са отделени едни от други на стотина километра. Според геолога Родри Дейвис тези огнища са с общ източник: бърз поток магма в горните слоеве на мантията, разтопяващ земната кора с придвижването на австралийската плоча на север.

За да открият доказателства за предположението си, Дейвис и неговите колеги с помощта на радиоактивни изотопи на аргона са установили кога е започнала вулканичната активност във всеки от районите на Източна Австралия. Установено било, че за цялата вулканична активност в Източна Австралия е отговаряла една и съща гореща точка (дълбочинен източник на енергия), свързана с мантийната струя.

Новооткритата верига вулкани, наречена веригата на Косгроув, се е образувала някъде преди 9 и 33 милиона години. Тя се простира от Хилсбъро на север (недалеч от Големия бариерен риф) до Тасмания на юг - в протежение на 2000 километра.

Дейвис обяснява голямото разстояние между отделните вулкани с това, че на много места дебелината на литосферата е била прекалено голяма и магмата не е можела да излезе на повърхността. За да изригне вулкан, тя не бива да е повече от 130 километра.

Източник: БТА