В Япония ще следят активността на вулканите с дронове
В Япония ще следят активността на вулканите с дронове / снимка: БГНЕС

Властите на японската префектура Канагава планират да използват безпилотни самолети с монтирани на тях видеокамери за наблюдение на зоната за евакуация, обявена заради заплахата от изригване на вулкан в района на платото Овакудани на територията на курорта Хаконе, разположен югозападно от Токио,
предаде ТАСС.

"Безпилотните самолети ще бъдат използвани, тъй като те лесно могат да попаднат там, където е опасно да се намират хора. Те могат да наблюдават и местата, където човек не може да попадне физически, тъй като липсва твърда почва" - цитира агенция Киодо сътрудник на един от местните технологични центрове.

В началото на май властите призоваха жителите да напуснат района на курорта Хаконе - изгаснал вулкан, част от националния парк Фуджи, тъй като там бяха регистрирани около сто вулканични земетресения. Забранено бе хората да приближават на по-малко от 700 метра платото.

Спящият вулкан Хаконе, чиято височина е 1550 метра, е изригвал за последен път през XII век. Частни компании са предоставили два безпилотни самолета, които да изследват района. Радиусът им на действие е до 300 метра.

Използването на подобни самолети е предвидено в мащабен план за снабдяване на потенциално опасните зони със специални сензори и датчици. Те ще позволят на специалистите и властите да предотвратят разрушителните последици от изригването на вулкани.

През последния месец в Япония нееднократно е установявана повишена вулканична активност. По-рано днес например е регистрирано изхвърляне на пепел от кратера на вулкана Асама на 140 км. от Токио. Според специалистите това се дължи на слабо изригване на вулкана.

Източник: БТА