Устната хигиена е също толкова важна за кучетата и котките, колкото и за хората. Лошата грижа за зъбите и венците може да доведе до сериозни здравословни проблеми, като увреждане на бъбреците, черния дроб и сърцето. За щастие, почистването на зъбите на домашния ви любимец може да бъде изключително лесно, пише каналът "Zoo Box" във vbox7. Ето и какво можете да направите, за да се погрижите за устната хигиена на своята котка или куче.

Мийте зъбите с паста и четка за зъби

Както при хората, така и при животните, миенето с четка и паста за зъби остава най-добрият метод за почистване на зъбите. Важно е да започнете да учите домашните си любимци още докато са малки, но е добре да изчакате да сменят млечните си зъби.

Задължително използвайте специална паста за зъби, защото човешката може да бъде опасна за тяхното здраве. И при котките, и при кучетата е важно да миете зъбите поне веднъж седмично, макар че колкото по-често, толкова по-добре. Оставете домашния си любимец сам да избере вкуса на пастата за зъби, за да бъде миенето с нея максимално приятно.

домашни любимци зъби
iStock/Getty Images

Дъвчащи лакомства за кучета и котки

Те са идеален помощник в поддържането на устната хигиена на всеки домашен любимец.  Помагат за намаляване натрупването на плака и зъбен камък, полират зъбите до блясък, а благодарение на ръбестите им форми, се стимулира притока на кръв към венците, както и лесното почистване между зъбите. Дъвчащите лакомства за зъби се предлагат в различни размери и форми, използват се хипоалергенни съставки, които намаляват бактериите, причинители на лошия дъх.

домашни любимци зъби
iStock/Getty Images

Спрей или гел за зъби

Спрейовете са идеално решение, ако домашния ви любимец не може да изтърпи миенето с четка и паста за зъби. Те убиват бактериите, предотвратяват натрупването на зъбен камък и плака и премахват лошия дъх. Спрейовете са изключително лесни за използване – достатъчно е само да напръскате зъбите и венците на домашния любимец.

Геловете са чудесен помощник в предотвратяването на възпалението на венците, намаляват отлагането на плака и неутрализират неприятния дъх.

Най-сладките породи кученца (СНИМКИ)

Редовни профилактични прегледи при ветеринарния лекар

За да поддържате здравето на устната кухина на вашия космат приятел, е добре редовно да посещавате вашия ветеринарен лекар. Той ще открие стоматологичния проблем, който може да не забелязвате и ще избере най-правилното лечение за домашния ви любимец. Добре е да посещавате ветеринарния лекар за профилактични прегледи на всеки 6 или 12 месеца.

Той ще направи рентгенова снимка, с която ще провери челюстта и корените на зъбите, при нужда ще премахне плаката под линията на венците, където четките за зъби не могат да достигнат, ще полира зъбите, за да премахне плаката и зъбния камък, докато кучето ви е под пълна упойка. Ветеринарните лекари могат безопасно да запълнят или извадят зъби, ако е необходимо.

домашни любимци зъби
iStock/Getty Images