В много страни по света съществува регулация на определени породи кучета, за които се смята, че са агресивни и могат да са опасни за хората. Някъде отглеждането им е напълно забранено, а на други места собствениците им имат определени условия и задължения при взимането на подобен домашен любимец. Често дори им се изисква и свидетелство за съдимост и сертификат за психическо състояние, пише каналът "Zoo Box" във vbox7.  Ето и кои са породите кучета, рекордьори по забрана:

Преса Канарио

Характеристики: Испанска порода едри кучета, използвани често при улов. Въпреки големите си размери те са спокойни животни, които са силно привързани към стопаните си.

Страни с рестрикции към породата: 8

Ротвайлер

Характеристики: Сигурни кучета пазачи, ротвайлерите се използват при спасителни операции, полицейски акции и като охранители на стада и добитък.

Страни с рестрикции към породата: 10

Американски стафордширски териер

Характеристики: Едно от най-противоречивите кучета, които попада в списъците на забранените за отглеждане породи, но и в класациите за най-популярни кучета по света.

Страни с рестрикции към породата: 11

Американски стафордширски териер
iStock/Getty Images

Стафордширски бултериер

Характеристики: Една от породите използвани при борба с кучета, но същевременно са препоръчвани като идеални семейни кучета.

Страни с рестрикции към породата: 12

Стафордширски бултериер
iStock/Getty Images

Бразилски мастиф

Характеристики: Порода известна с проследяващите си способности, често използвана при лов, когато вместо да атакува плячката, кучето я улавя и изчаква пристигането на ловеца.

Страни с рестрикции към породата: 14

Бразилски мастиф
iStock/Getty Images

Тоса

Характеристики: Японска порода кучета, символ на преданост и приятелство. Кучетата често са отглеждани и използвани за боеве в Япония, където те са напълно легални.

Страни с рестрикции към породата: 18

Най-сладките породи кученца (СНИМКИ)

Дого Аржентино

Характеристики: Аржентинска порода кучета, известна с добрите си ловни способности, използвани като кучета пазачи и изключително привързани към стопаните си.

Страни с рестрикции към породата: 18

Как да подходим приятелски към кучета, които не познаваме (ВИДЕО)

Питбул

Характеристики: Забранени и с рестрикции са не само питбулите, но и всички техни видове и кръстоски.

Страни с рестрикции към породата: 24

питбул
iStock/Getty Images